ATHENE - Miljoenen Grieken zijn donderdag na de verrassende overwinning (1-0) op Tsjechië de straat opgegaan. In Athene waren een miljoen inwoners op de been. De politie reed met gillende sirenes rond. Uit vele luid claxonnerende auto's staken de blauwwitte vlagen. Een onbeschrijflijke vreugde had zich meester gemaakt van de blauwwitte menigte op het Omonia-plein in hartje Athene.

"Athene gaat uit zijn dak", beloofde de 32-jarige arts Poulios. "Wij zullen tot na de finale op zondag niet slapen." Voor de 43-jarige Pikakakis kwam de ziel van de Griek in de laatste minuut van de wedstrijd tot leven. Hij had met duizenden landgenoten de wedstrijd gevolgd op een reuzenscherm op het plein voor het gemeentehuis.

Premier Karamanlis feliciteerde alle Grieken met de historische zege. "Ons elftal, de ploeg van alle Grieken, heeft onze droom waargemaakt. Het heeft bewezen dat met overtuiging, een methodische aanpak en een colectieve inzet alles mogelijk is."

Praag

In Praag heersten ongeloof en verslagenheid. "Dit is niet waar, dit is niet waar", stamelde Petra Coufalova, een jonge studente. Zij was een van de duizenden Tsjechen die op het Plein van de Oude Stad in Praag de wedstrijd volgden. "Van tijd tot tijd komt het in het voetbal voor dat niet de beste wint. Wij waren de beste, maar wonnen niet. Intriest."