PORTO - Griekenland heeft donderdagavond de sensatie compleet gemaakt door zich te plaatsen voor de finale van het Europees kampioenschap voetbal in Portugal. De outsiders van coach Rehhagel versloegen in de halve eindstrijd Tjechië. Verdediger Dellas maakte de 'Silveren Goal' in extra tijd, 1-0.

Bekijk video Griekenland: Breedband


Drama voor Tsjechië; Nedved haakt geblesseerd af

De eindstrijd wordt daarmee een herhaling van het openingsduel, waarin Griekenland ook al geheel onverwacht Portugal versloeg (2-1). In de kwartfinale leken de Grieken al het onmogelijke te presteren, door titelverdediger Frankrijk uit het toernooi te zetten. Tsjechië, dat donderdag al voor rust zijn regisseur Nedved met een blessure zag uitvallen, had voor zijn confrontatie met Rehhagels elf alles gewonnen.

Tsjechië

Van een nadrukkelijk overwicht van de favoriete Tsjechen was aanvankelijk slechts in de openingsfase sprake. Zo knalde Rosicky al na drie minuten op de lat. De vormgever deed dat na doorkoppen van Koller, zijn ploegmakker bij Bundesligist Dortmund.

Daarna zakte de formatie van de oude vos Brückner wat terug. De aanvallers Koller en Baros, dè schutter van het toernooi, hadden moeite met de strikte mandekking, die de Grieken op last van 'Koning Otto' toepaste. Een pré-historische aanpak welhaast volgens de wetten van het moderne voetbal, maar het leek te werken. Met name het paar Baros/Seitaridis zwierf zij-aan-zij over het gehele veld.

Jankulovski

Typerend was ook dat de gevaarlijkste Tsjech uitgerekend Jankulovski was. Dat is de linksback. Hij waagde alleen al in het eerste deel drie doelpogingen, respectievelijk eindigend naast het doel, in de handen van keeper Nikipolidis en boven op het net.

De Grieken speelden als tegen Frankrijk, afwachtend, maar waar mogelijk loerend op hun kans. Angst leken ze niet te hebben voor de Oost-Europeanen, die zich de laatste twee jaar ontwikkelden als plaaggeest van Oranje. Toch kreeg Rehhagels formatie voor de rust niet één echte kans en hoefde doelman Cech zich slechts één keer te strekken.

Nedved

Desondanks kreeg Tsjechië na veertig minuten een tegenslag van formaat te verwerken. Nedved moest van het veld en werd vervanger door Smicer. De middenvelder van Juve, deze weken één van de smaakmakers in Portugal, raakte bij een doelpoging meer tegenstander Katsouranis dan de bal. Het leverde hem een forse blessure aan de knie op.

Tsjechië, door de rentree in de basis van Grygera spelend met twee Ajacieden, gaf al dan niet vrijwillig het overwicht na de hervatting in zijn geheel prijs. Extra ruimte kregen ze echter nauwelijks door. Als de Grieken al aanvielen deden ze dat gedoceerd en met overleg. Het leverde geen grote kansen op, wel een kleintje, gemist door Fyssas.

Pas in de slotfase zette Tsjechië de wedstrijd naar zijn hand. Na een prachtige combinatie met Rosicky kreeg Koller een riante mogelijkheid, maar hij schoot naast. Vervolgens speelde Baros zichzelf eindelijk vrij, maar zag de bal ook luttele centimeters het doel missen. Daardoor werd extra tijd noodzakelijk.

Schema