SCHIPHOL - Een menigte van enkele honderden mensen heeft donderdagavond een aantal spelers van het Nederlands voetbalelftal met gejuich onthaald op Schiphol. Rond 21.00 uur landde het vliegtuig met onder anderen de spelers Robben, Van Nistelrooij en Van der Sar en assistent-bondscoach Willem van Hanegem.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Bekijk video Robben: Breedband

Bekijk video Van Hooijdonk: Modem/ Breedband

Bekijk video Van Bronckhorst: Breedband

Dat Oranje een dag eerder op het Europees kampioenschap in de halve finale was uitgeschakeld door gastland Portugal, kon de pret niet drukken. Op de luchthaven heerste een uitgelaten sfeer. De spelers en de trainer werden toegezongen en er klonk veel gejuich. Veel fans hadden zich in oranje uitgedost. Sommigen wachtten al uren op de luchthaven om de voetballers te verwelkomen.

Steun

"Ok, ze hebben geen geweldige wedstrijden gespeeld, maar je moet ze blijven steunen", aldus een fan uit Amstelveen die met een paar vriendinnen naar Schiphol was gereden. "Ik vond het vreselijk hoe de spelers in Italië werden uitgejoeld toen ze terugkwamen in hun land. Ik vind dat niet kunnen."

Een oudere man uit Almere was met zijn dochter naar het vliegveld gekomen. "Ik heb de spelers een schouderklopje gegeven. Ze hoeven zich nergens voor te schamen. Dat ze verloren hebben, is niet erg."

Handtekeningen

De spelers, die een voor een via de douanedeur naar buiten druppelden, zeiden vrijwel niets tegen de horden aanhangers. Wel deelden ze handtekeningen uit aan vooral vrouwelijke fans. Ze gingen direct naar huis, waarbij de Koninklijke Marechaussee ze begeleidde om door het gedrang van fans, fotografen en cameraploegen heen te komen.

Ongeveer de helft van de spelers en begeleiders is donderdag in Nederland teruggekeerd met een speciaal door de KNVB geregelde vlucht. De andere helft blijft met familie achter in Portugal of is naar een andere (vakantie)bestemming gevlogen.