AMSTELVEEN - Hockeyer Matthijs Brouwer vierde donderdag in Amstelveen zijn 24e verjaardag door de winnende treffer te maken in het treffen met Pakistan (3-2), maar daarmee was alle reden voor Nederlandse feestvreugde wel genoemd. Uiteindelijk boekten de hockeyers tijdens het vierlandentoernooi een gelukkige zege in een ongelukkig duel. Niettemin staat Nederland zondag in de finale, tegen Duitsland.

Zo heeft het toernooi om de Rabobanktrophy bij de mannen de twee mooist denkbare slotwedstrijden. Zaterdag om de derde plaats de immer beladen confrontatie India - Pakistan en zondag de klassieker tussen Nederland en Duitsland.

Lastig

Pakistan, gecoacht door de Nederlander Roelant Oltmans, maakte het Oranje donderdag behoorlijk lastig. Daarmee begon de ploeg echter pas na rust. In de eerste, vrij saaie helft was slechts een hoogtepunt, de snelle treffer van Teun de Nooijer.

De sterspeler begon als linksmidden, aangezien bondscoach Terry Walsh de van een blessure herstelde Marten Eikelboom in de spits posteerde. Eikelboom kreeg later gezelschap van Piet Hein Geeris die, eveneens terug van een blessure, wat minuten kreeg om ritme op te doen.

Filosofie

Verdediger Jesse Mahieu kreeg donderdag volop de gelegenheid zich te laten zien. De speler van Amsterdam speelt voor het eerst een groot landentoernooi. Bram Lomans moest ervoor wijken, hij zat zelfs op de tribune. "Het past in de filosofie om iedereen eerlijke kansen te schenken", zei Walsh.

Achteraf had hij geen spijt, aangezien Mahieu de treffer van Matthijs Brouwer opzette. Hij gaf een lange pass langs de lijn, waarna Klaver Brouwer bediende. "Dat was eigenlijk de goal van Jesse", zei verdediger Taeke Taekema bewonderend.

Weggeven

"Ik ben blij dat we toch kunnen winnen, hoewel we niet goed spelen", keek De Nooijer terug. Nederland had vrij eenvoudig een voorsprong van 2-0 opgebouwd (Klaver maakte de 2-0), maar gaf die in de laatste twintig minuten te simpel weg. Eerst scoorde Ghazanfar, zes minuten later leed verdediger Jazet kinderlijk balverlies en maakte Rehan gelijk.

Vanaf dat moment speelde Nederland slordig en mocht het zelfs blij zijn dat het bij twee tegengoals bleef. "Ik ben niet ontevreden", sprak De Nooijer, "met drie overwinningen. We speelden niet altijd goed, maar in deze fase is dit echt niet slecht. Bovendien gaan we ons de komende tijd verbeteren, dat zal wel moeten."