Ronald Koeman hoopt dat zijn selectie deze zomer nog versterkt wordt met een aanvaller, maar realiseert zich dat de financiële middelen van Feyenoord beperkt zijn. De coach had Bojan Krkic graag willen hebben en baalt van zijn beslissing om voor Ajax te kiezen.

Door Charlie Bootsman

"Ik heb al ruim een jaar contact met zijn vader, zelfs voordat hij naar AC Milan ging. Het was logisch dat we tegen die club niet op konden, maar nu dacht ik dat het misschien wel rond zou komen", bekende Koeman aan de pers tijdens het trainingskamp in Ermelo.

"Zijn vader wilde hem toen al naar Nederland halen. Na Milan ben ik er wederom achteraan gegaan, maar anderen blijkbaar ook. Het was wel vreemd dat zijn management mij bij een gesprek in Rotterdam vertelde dat ik de enige was. Dan blijkt Ajax ook al een jaar met hem bezig te zijn."

"Wie moet je dan geloven? Ik probeer altijd een open boek te zijn, maar in dat wereldje van die managers gebeurt dat niet. Uiteindelijk begrijp ik zijn keuze. Ajax speelt Champions League en komt financieel meer in de richting van Barcelona. Ik heb er alles aan gedaan, zelfs met Barcelona-voorzitter Sandro Rosell gebeld."

Miyaichi en Assaidi

Koeman heeft zijn aandacht nu verlegd naar Engeland. Ryo Miyaichi, de aanvaller van Arsenal die eerder in Rotterdam speelde, wordt gevolgd. Feyenoord is ook geïnteresseerd in voormalig Heerenveen-speler Oussama Assaidi, die bij Liverpool op een zijspoor is beland.

"Ik kwam Assaidi toevallig tegen in Dubai en toen heb ik toch naar zijn situatie gevraagd. Dat is een speler die voor Feyenoord interessant is, van wie ik gecharmeerd ben. Hij wil spelen en dat is logisch. We weten dat het met de huidige mogelijkheden net moet passen. We gaan kijken of het lukt."

"Het klopt dat we ook met Ryo Miyaichi bezig zijn, maar het is niet duidelijk hoe zijn situatie daar is. Pas dan kunnen we stappen nemen, zo ver is dat nog niet. Met het huidige budget kunnen we voorlopig geen spelers kopen die een meerwaarde zijn voor het elftal. Dat is duidelijk voor iedereen."

De afgelopen weken zag Koeman vooral bij PSV diverse spelers voor grote bedragen vertrekken. Hij had verwacht dat er aan zijn spelers ook wel meer getrokken zou worden. "Ik verbaas me dat er links en rechts spelers weggekocht worden terwijl onze spelers internationals zijn. Daar is niet daadwerkelijk op geboden. Misschien gaat dat nog komen, ik denk dat er nog wel wat gebeurt."

Martins Indi

Bruno Martins Indi was één van de spelers die mogelijk zou vertrekken, maar de verdediger heeft inmiddels aangegeven graag nog een jaar te blijven. "Ik heb hem gesproken en hij wil rust voor zichzelf. Dan blijft natuurlijk de kans bestaan dat spelers interesse hebben om de stap te maken als er echt een grote club komt. Concreet gezien is dat nog niet gebeurd, dat geeft hij zelf ook aan."

Daardoor laait de oude discussie weer op of Martins Indi nu op zijn geliefde positie als centrumverdediger gaat spelen in plaats van Joris Mathijsen of opnieuw linksback wordt. De uitverkiezing van Miquel Nelom, die dan links achterin zou gaan spelen, voor de oefentrip van het Nederlands elftal heeft voor Koeman niets veranderd in de pikorde.

"Dat maakt voor mij niets uit. Ik wist al langer dat Louis van Gaal van Miquel gecharmeerd is. Het is wel zaak voor Bruno om zijn niveau te halen, op welke positie hij ook speelt. Hij haalde dat in een aantal wedstrijden vorig seizoen niet, maar verder is hij er goed mee omgegaan. Ik vond hem ook goed op het EK met Jong Oranje. Hij straalde het meeste uit. Ik weet nu wel meer dan ooit dat we voor het centrum ook andere spelers hebben."

Fernandez

Het is voor Koeman de vraag of het een voordeel is dat Feyenoord straks met nagenoeg dezelfde selectie aan het seizoen begint. "In principe is het een voordeel, we kennen de sterktes van het team. Aan de andere kant had ik goede hoop om een aanvaller toe te voegen aan deze groep om een stap te maken. Iemand met een stuk rendement, maar dat lukt bijna niet met de mogelijkheden die we tot onze beschikking hebben. Dat is heel moeilijk."

In dat opzicht krijgt Koeman wellicht meer ruimte als Guyon Fernandez verkocht wordt. De aanvaller is uit de gratie geraakt en heeft nog een contract voor een jaar. "Ik begreep van technisch directeur Martin van Geel dat NEC van hem afziet. Hij had al in een eerder stadium aangegeven RKC en PEC Zwolle niet interessant te vinden. Ik hoor nu dat Go Ahead Eagles geïnformeerd heeft. Het is aan hem."

Fernandez zal wel weer bij de selectie aansluiten als hij geen transfer maakt. "Als hij geen andere club vindt, respecteren we zijn contract en krijgt hij de ruimte om te trainen." Een verkoop zou Feyenoord wat meer ruimte geven om achter Assaidi of Miyaichi aan te gaan. De Rotterdamse club, die donderdag hoort of het nieuwe stadion doorgaat, begint het seizoen op 4 augustus met een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle.

Volg al het transfernieuws in Transfertumult