De internationale atletiekbond IAAF is een groot dopingschandaal in de Turkse atletiek op het spoor.

Dat schrijft de Engelse krant The Telegraph dinsdag.

In aanloop naar de Middellandse Zeespelen eind vorige maand in het Turkse Mersin werden tientallen atleten bij dopingcontroles buiten competitie betrapt. Anonieme bronnen binnen de atletiekbond spreken over mogelijk dertig gevallen.

Het dopingschandaal is nog niet naar buiten gekomen omdat alleen de A-stalen van de betrokken atleten zijn getest. Pas als contra-expertises zijn uitgevoerd, kunnen de sporters gestraft worden. Het schandaal zou echter zo groot zijn dat de IAAF erover nadenkt om Turkije te weren van het WK volgende maand in Moskou.

In de Turkse atletiek duiken al langere tijd dopinggevallen op. In mei werd bekend dat bij Asli Cakir Alptekin, de winnares van de 1500 meter tijdens de Spelen in Londen, afwijkende bloedwaarden waren aangetroffen. Tweevoudig Europees kampioene op de 100 meter horden Nevin Yanit (foto) werd in mei ook betrapt. Vorige week kwamen daar nog acht atleten bij.

Het dopingschandaal is een slag in het gezicht van de Turkse olympische ambities. In september is Istanbul een van de drie kandidaatsteden om de Spelen van 2020 te organiseren.