Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen en zijn zondagavond verrassend wereldkampioen geworden. 

Het Nederlandse duo versloeg in de eindstrijd in het Poolse Stare Jablonki de Brazilianen Ricardo en Alvaro Filho.

De knappe toernooiwinst kwam in de eindstrijd in twee sets tot stand: 21-18 en 21-16.

Brouwer en Meeuwsen waren bepaald niet als favorieten afgereisd naar Polen. Het slechts als dertiende geplaatste duo kon na afloop dan ook nauwelijks geloven dat ze wereldkampioen waren geworden.

Onvoorstelbaar

''Dit is onvoorstelbaar. We speelden hier tegen ons grote voorbeeld, Ricardo, en hebben gewoon gewonnen.''

Ze stegen tijdens het WK boven zichzelf uit. Het Nederlandse koppel verpulverde in de halve finale de Duitsers Jonathan Erdmann en Kay Matysik (21-13 en 21-17).

In de kwartfinales hadden de Brazilianen Pedro Solberg en Bruno Oscar Schmidt zaterdag geen antwoord op het krachtige spel van beide Nederlanders 21-17, 19-21 en 21-19. Ook in de eindstrijd waren Brouwers en Meeuwsen koelbloedig.

A-status

De eerste Nederlandse medaille ooit op een WK was zondag meteen een gouden. Dat belooft wat voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, het mekka van het beachvolleybal. NOC*NSF beloonde de prestaties van Brouwer en Meeuwsen met de A-status.

Bondscoach Ronnes keek in alle euforie ook optimistisch richting de toekomst. ''Deze prestatie van Alexander en Robert bevestigt dat we goed bezig zijn met ons programma. We maken nu al grote stappen richting de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Dat is echt geweldig.''