Andy Murray heeft zondag voor het eerst in zijn loopbaan Wimbledon op zijn naam geschreven. De Schot versloeg in de finale Novak Djokovic met 6-4, 7-5 en 6-4.

Bekijk de beelden van de finale

Murray had bijna de gehele partij het betere van het spel. In de openingsgame kreeg hij meteen drie breakpoints, maar wist die niet te benutten. 

Bij 1-1 liet de 26-jarige Murray opnieuw drie breakpoints onbenut, maar hij sloeg op de vierde wel toe: 2-1. De nummer één van de wereld brak meteen terug naar 2-2. Maar bij 3-3 pakte Murray een beslissende break voorsprong. Hij overleefde drie breakpoints bij 4-3 en sleepte de set met 6-4 binnen.

Aan het begin van de tweede set ging Djokovic beter spelen De Wimbledon-winnaar van 2011 gleed uit in de vierde game, maar dat deerde hem niet. Hij liep uit naar 4-1. In de zevende game brak Murray terug naar 4-3 en hij sloeg op 5-5 opnieuw toe op de service van Djokovic, waarna hij de set uitserveerde.

In de derde set kreeg de 26-jarige Serviër meteen een nieuwe tik te verwerken. Hij werd in de openingsgame gebroken, maar profiteerde vervolgens van onnodige fouten van Murray en nam een 4-2 voorsprong. De nummer twee van de wereld deed de set opnieuw kantelen. Hij brak Djokovic twee keer en kon de wedstrijd bij 5-4 uitserveren.

De Brit kreeg nog even last van zenuwen. Hij verspeelde drie matchpoints, maar werkte ook drie breakpoints van Djokovic weg. Het vierde matchpoint was wel raak waarna Murray beide armen in de lucht gooide.

77 jaar

Vorig jaar stond Murray voor het eerst in zijn carrière in de finale van Wimbledon. Hij was destijds de eerste Britse finalist op het heilige gras sinds Bunny Austin in 1938 en verloor in vier sets van Roger Federer. 

Doordat Murray tegen Djokovic wel wist te winnen is hij de eerste Britse winnaar sinds Fred Perry. De in 1995 overleden Perry was in 1934, 1935 en 1936 de sterkste.

De Wimbledon-titel is de tweede Grand Slam-titel uit Murrays carrière. In 2012 won hij de US Open, ook toen versloeg hij Djokovic in de finale. Destijds was hij in vijf sets te sterk.