Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zaterdagmiddag de halve finales van de wereldkampioenschappen in het Poolse Stare Jablonski bereikt.

Het Nederlandse duo verraste in de kwartfinales de sterke Brazilianen Pedro Solberg en Bruno Oscar Schmidt: 21-17, 19-21 en 21-19.

Brouwer en Meeuwsen toonden karakter tegen het koppel dat de ranglijst van dit seizoen voorlopig aanvoert. Ze overleefden in de derde set maar liefst vier wedstrijdpunten. Daarna sloeg het duo zelf toe.

Bondscoach Gijs Ronnes genoot van Brouwer en Meeuwsen. "Het is erg knap dat de jongens Pedro en Bruno hebben verslagen'', reageerde hij.

"Ze haalden in 2013 op alle Grand Slams minstens de halve finale en wonnen het toernooi van Den Haag. Deze prestatie van Alexander en Robert bevestigt dat we goed bezig zijn met ons programma. We maken nu al grote stappen richting de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.''

Brouwer en Meeuwsen bereikten zaterdag de kwartfinale door een zege op de Oostenrijkers Clemens Doppler en Alexander Horst met 21-19 en 24-22.

Ze schakelden vrijdag Reinder Nummerdor en Richard Schuil uit.

Brouwer en Meeuwsen stuiten zondag in de halve finale op de Duitsers Jonathan Erdmann und Kay Matysik, die eveneens debuteren in een halve finale van een WK.