Andy Murray heeft vrijdag de finale bereikt van Wimbledon. De Schotse nummer twee van de wereld was in vier sets te sterk voor de Pool Jerzy Janowicz: 6-7 (2), 6-2, 6-4, 6-3.

Bekijk de samenvatting van Murray - Janowicz

Murray treft zondag in de eindstrijd de Servische nummer één van de wereld Novak Djokovic. Hij versloeg eerder op de dag Juan Martin Del Potro in vijf sets.

Beide spelers gaven elkaar weinig toe in de eerste set. Janowicz kende iets meer problemen in zijn servicegames, maar kon de breakkansen voor Murray met een sterke eerste opslag wegserveren.

De tiebreak moest uiteindelijk de beslissing brengen. Daarin bleef de Pool erg sterk serveren, waar de opslag van Murray het even liet afweten. Janowicz trok daardoor met 7-2 de eerste set naar zich toe.

De Schot startte daarna sterk aan de tweede set en ging direct door de service van de Pool. Die break voorsprong gaf de publiekslieveling niet meer uit handen, waardoor het 1-1 in sets werd.

Het derde bedrijf kende twee gezichten. Janowicz begon daarin erg sterk en liep snel uit naar een 4-1 voorsprong. Daarna kantelde de partij volledig. Murray ging veel beter serveren en dwong de Pool tot meer fouten, waardoor de Schot vijf games op rij won en zo 2-1 voor kwam in sets.

Onderbreking

Tot woede van Murray kende het duel daarna een onderbreking van ruim twintig minuten omdat het dak van het Centre Court gesloten werd wegens invallende duisternis. Janowicz had al herhaaldelijk aan de umpire gevraagd of het dak gesloten kon worden.

De veranderde omstandigheden hadden geen invloed op het spel van Murray. Hij behield de overhand in de partij en ging bij 2-1 door de service van de vermoeid ogende Pool. Bij 5-3 plaatste de Schot opnieuw een break, waardoor hij voor de tweede keer op rij de finale van Wimbledon bereikte.

Voor Djokovic en Murray, die vorig jaar op Wimbledon de titel aan Federer moest laten, is het derde keer in de laatste vier grandslamtoernooien dat ze elkaar in de finale tegenkomen. Murray won het US Open waarna Djokovic revanche nam bij het Australian Open