De Nederlandse volleyballers zijn nog één zege verwijderd van een plek in de finaleronde van de World League.

Oranje won vrijdagavond de uitwedstrijd bij Finland: 3-1 (23-25 25-23 25-23 25-23). Beide ploegen ontmoeten elkaar zaterdagavond opnieuw in Tampere.

Alleen Canada kan Nederland nog afhouden van een plaats in de finaleronde half juli in Argentinië. Die ploeg moet daarvoor zaterdag en zondag in Osaka van Japan winnen.

Lukt dat niet, dan is Oranje zeker van de eindstrijd. De ploeg van bondscoach Edwin Benne maakt zaterdag aan alle onzekerheid een einde als het Finland opnieuw met minimaal twee sets verschil verslaat.

Oranje had het lastig met de Finnen, die in de ijshockeyhal van Tampere de eerste set (25-23) wonnen. Bondscoach Benne zag zijn formatie vervolgens in de wedstrijd groeien.

Zowel de tweede als derde set werd nipt maar uiteindelijk verdiend gewonnen (25-23). Nederland kwam in de tweede set terug van een achterstand van 16-13. In de derde set stond Oranje al snel met 5-2 achter.

Inhaalrace

De formatie van Benne werd ook in de vierde en laatste set veroordeeld tot een inhaalrace. Nederland kwam terug van een achterstand van 12-9. Ook deze set eindigde uiteindelijk in het voordeel van Oranje (25-23).

Bondscoach Benne promoveerde Wytze Kooistra en Niels Klapwijk tot uitblinkers. Hij was vooral tevreden over de mentale weerbaarheid die zijn ploeg toonde. ''Het is heel mooi om te zien dat er altijd wel iemand opstaat om de voorwaarde te creëren om andere spelers te laten excelleren, dat is echt cool. Dit team zakt niet weg.''

Benne vond zijn ploeg juist op de belangrijke punten zelfverzekerd. ''Ik ben zo blij dat wij weten dat het goed komt. Die overtuiging, dat voel je ook echt.''