Novak Djokovic heeft vrijdag als eerste de finale bereikt van Wimbledon. De Servische nummer één van de wereld was in vijf sets te sterk voor de Argentijn Juan Martin Del Potro: 7-5, 4-6, 7-6 (2), 6-7 (6), 6-3.

Bekijk de beelden van de partij tussen Djokovic en Del Potro

De partij op het Centre Court nam vier uur en drie kwartier in beslag. Het was de langste halve finale ooit op het Grand Slam-toernooi in Londen.

De Serviër neemt het zondag op tegen de Schot Andy Murray. Hij versloeg de Pool Jerzy Janowicz in vier sets.

In de openingsset bereikten beide spelers niet hun hoge niveau van eerder dit toernooi. Met name Del Potro maakte veel onnodige fouten en kon mede daardoor geen enkele breakkans afdwingen in de servicegames van Djokovic.

De Serviër ging aan het einde van het eerste bedrijf beter spelen en plaatste bij 6-5 een break, waardoor hij direct de eerste set naar zich toe trok.

Del Potro hervond in de tweede set zijn vorm en wist bij 3-2 voor het eerst door de service van Djokovic te gaan. De nummer acht van de wereld gaf die  voorsprong niet meer uit handen en bracht de stand op 1-1 in sets.

In de gelijkopgaande derde set kreeg Del Potro opnieuw diverse breakkansen, maar dit keer wist de Serviër al zijn servicegames te behouden. Djokovic kreeg zelf bij 6-5 kansen om de set te winnen, maar verloor na een 0-40 voorsprong toch nog de game. Een tiebreak moest de beslissing brengen.

Gemiste smash

Het sleutelmoment daarin was een gemiste smash van Del Potro bij de stand van 3-2 voor Djokovic. De Argentijn wist daarna geen punt meer te maken, waardoor Djokovic met 2-1 voor kwam in sets.

In de vierde set leek Djokovic bij 3-3 de beslissende break te plaatsen, maar een game later maakte de Argentijn zijn achterstand weer ongedaan.

In de enerverende tiebreak die volgde leek Djokovic op weg naar de winst. Hij stond drie keer een minibreak voor en kreeg twee matchpoints, maar iedere keer was het Del Potro die met zijn harde forehands weer op gelijke hoogte kwam. Uiteindelijk wist de Argentijn zelfs de set naar zich toe te trekken waardoor een vijfde set de beslissing moest brengen.

Djokovic bleek daarin toch net iets fitter dan Del Potro. De Serviër plaatste bij 4-3 als eerste een break en mocht voor de wedstrijd serveren bij 5-3. Na een kleine vijf uur spelen benutte hij zijn derde matchpoint.

Voor Djokovic, de enige oud-kampioen van Wimbledon bij de laatste vier, was het zijn negende zege op Del Potro tegen drie nederlagen. 

Hij nam revanche voor zijn voorgaande verliespartij in maart op Indian Wells tegen de 24-jarige Zuid-Amerikaan. Vorig jaar verloor Djokovic ook nog van Del Potro in de strijd op olympisch brons, eveneens op het heilige gras in Londen.

Djokovic staat op Wimbledon voor de tweede keer in de finale. In 2011 haalde hij eveneens de eindstrijd. De Serviër won destijds in de finale van de Spanjaard Rafael Nadal.