Marianne Vos is de roze leiderstrui in de Giro Rosa kwijt. De renster van Rabobank-Liv/Giant, tot nu toe tweemaal eerste en tweemaal tweede, finishte in de vijfde etappe met aankomst op de Monte Beigua als vijftiende op 5.15 minuten van de Amerikaanse Mara Abbott. 

De winnares nam ook de leiding in het klassement over.

Vos moest al vroeg lossen op de berg van de eerste categorie, toen Abbott en haar landgenote Evelyn Stevens demarreerden. Stevens zakte net als Vos ver terug, Abbott was niet te stoppen.

Op de meet had ze bijna twee minuten voorsprong op het Italiaanse trio Francesca Cauz, Fabiana Luperini en Tatiana Guderzo.

Abbott, eindwinnares in 2010, staat met nog drie etappes te gaan anderhalve minuut voor op Guderzo en Luperini. Vos zakte naar de zevende plaats, met meer dan drie minuten achterstand.

Geen excuses

De wereld- en olympisch kampioene was niet verrast dat ze haar trui moest afstaan. ''Het ging de afgelopen dagen goed, maar het heeft ook veel kracht gekost. Ik twijfelde vooral, omdat in de voorbereiding het klimmen niet bepaald overtuigend is geweest."

"Vandaag was een serieuze test en ik was gewoon niet goed genoeg. Ik kan wel allerlei excuses verzinnen, maar de rest was simpelweg te sterk'', aldus Vos op de website van haar ploeg.

De oorzaak had ze snel gevonden. ''Ik heb klimkwaliteiten in moeten leveren door de andere trainingsaanpak met het oog op het mountainbiken. Ik had gehoopt dat het nog wel mee zou vallen, maar dat bleek niet het geval. Op de slotklim had ik al snel in de gaten dat dit even niet mijn terrein was en zeker niet mijn dag.”