Het sprookje van Kirsten Flipkens op Wimbledon duurt voort. De als twintigste geplaatste Belgische versloeg dinsdag in de kwartfinale Petra Kvitova: 4-6, 6-3 en 6-4.

Bekijk de samenvatting van Flipkens-Kvitova

Flipkens haalde zo voor het eerst de halve finale op het Londense gras. De 27-jarige tennisster kwam op een Grand Slam zelfs nog nooit verder dan de vierde ronde, eerder dit jaar op de Australian Open. Ze is de eerste Belgische in de halve finales van Wimbledon sinds Justine Henin in 2007.

Kvitova was in de openingsset de eerste die een break pakte, waarop er in de games erop direct nog twee aan beide kanten volgden. Flipkens slaagde er in het restant van de set niet in nogmaals een game van Kvitova af te pakken, waardoor de Tsjechische een 1-0 in sets voorsprong nam.

In het vervolg gaf Flipkens, die in de hele partij maar vijf onnodige fouten maakte, haar tegenstandster weinig kans, Kvitova kwam er als retourneerder amper aan te pas. Zelf liet de winnares van 2011 halverwege de tweede set wel een game liggen, waardoor Flipkens de stand op gelijke hoogte bracht.

Even daarvoor had Kvitova de dokter laten komen, om haar temperatuur te laten opmeten. Ze bleef desondanks vechten in de derde set, maar kon niet voorkomen dat Flipkens weer eenmaal door haar service ging. Die beëindigde de partij na twee uur en vijf minuten met haar zevende ace.

Bartoli

Flipkens treft donderdag Marion Bartoli, die zich voor de tweede keer in haar loopbaan plaatste voor de halve finale op Wimbledon. De finaliste van 2007 versloeg de als zeventiende geplaatste Amerikaanse Sloane Stephens met 6-4 en 7-5.

Bartoli en Stephens gaven elkaar tot de regenonderbreking op 5-4 weinig toe. Na een pauze van anderhalf uur forceerde Bartoli als eerste een break waarmee ze direct de eerste set pakte.

In het tweede bedrijf ging Bartoli direct naar 2-0, waarna zich een waar breakfestijn ontspon. Liefst zeven games op rij gingen naar de retournerende speelster, waarna Stephens eindelijk het evenwicht herstelde (5-5). In Stephens' volgende servicegame sloeg Bartoli wederom toe, om zich te scharen onder de laatste vier.

De 28-jarige Bartoli (15) sloeg gedurende de hele partij maar zes winners, maar maakte ook maar twaalf onnodige fouten.

De andere halve finale op Wimbledon gaat tussen de Duitse Sabine Lisicki en Agnieszka Radwanska uit Polen.

Bekijk de samenvatting van Bartoli-Stephens