Teambaas Bjarne Riis van Saxo-Tinkoff heeft bevestigd dat het Deens antidopingagentschap onderzoek naar hem doet. 

Het agentschap gaat het verleden van de Deense tourwinnaar van 1996 uitpluizen en wil kijken welke rol hij heeft gespeeld in de dopingschandalen rond oud-renners Tyler Hamilton, Jan Ullrich en Laurent Jalabert.

Volgens voorzitter Lone Hansen gaat het om een uitgebreid onderzoek, waarbij onder meer wordt samengewerkt met dopingautoriteiten in de Verenigde Staten, Spanje, Italië, Duitsland en Nederland. 

"We hebben geen idee wanneer het onderzoek kan worden afgerond, hopelijk in de nabije toekomst", meldt hij in de Deense krant Jydske Vestkysten.

Riis, die afwezig was bij het begin van de Tour op Corsica, zegt zich echter geen zorgen te maken.

''Men mag om mijn uitsluiting van de sport vragen, maar ik denk dat ik de laatste tijd goede dingen voor het wielrennen heb gedaan'', aldus de ploegbaas van Alberto Contador. ''Ik respecteer het onderzoek en ik zie wel wat er gebeurt.''

De Deen biechtte al in 2007 op epo te hebben gebruikt in zijn loopbaan, onder meer tijdens zijn tourzege in 1996. In tegenstelling tot Lance Armstrong mocht Riis zijn overwinning gewoon houden.

Oud-renners als Hamilton en Jörg Jaksche beschuldigen Riis ervan een actieve rol te hebben gespeeld bij het verstrekken van doping binnen zijn ploeg. De Deen is sinds 2001 werkzaam als ploegleider.