De FIA heeft de Italiaanse bandenfabrikant Pirelli toestemming gegeven om extra tests uit te voeren met Formule 1-wagens uit 2013.

De test die voor 17 tot en met 19 juli op Silverstone op het programma stond, was in eerste instantie bedoeld om jonge talenten een kans te geven. De teams mogen nu echter hun vaste coureurs inzetten om de banden te testen.

Veel coureurs hebben dit seizoen al geklaagd over het rubber van Pirelli en afgelopen weekend tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië op Silverstone klapten ogenschijnlijk uit het niets de linkerachterbanden van vier coureurs op verschillende gedeeltes van het circuit.

Pirelli mag nu van de FIA twee keer een driedaagse test uitvoeren in een poging de problemen met de banden op te lossen.

Bernie Ecclestone, de commerciële baas van de Formule 1, en Jean Todt, directeur van de FIA, staan aan de basis van deze oplossing.

''Pirelli heeft in het verleden al geklaagd dat de banden te snel slijten. Ze hebben gezegd dat ze het graag wilden oplossen, maar dat ze geen kans hadden om te testen vanwege de belachelijke restricties die Pirelli heeft.''

''Pirelli kan de bolides gebruiken die zij willen. Er zijn geen beperkingen. Geen enkele, dus ze kunnen doen wat ze maar willen'', aldus Ecclestone tegenover The Guardian.

Mercedes is niet welkom bij de testsessies op Silverstone, als straf voor de geheime bandentest met Pirelli die de renstal half mei in Barcelona uitvoerde.

Pirelli moet zich woensdag verantwoorden bij de FIA vanwege de problemen met de banden op Silverstone. Ook alle teams uit de Formule 1 zullen bij deze vergadering aanwezig zijn.