Brazilië heeft in de nacht van zondag op maandag de Confederations Cup gewonnen. De 'Goddelijke Kanaries' waren in het eigen Rio de Janeiro met 3-0 te sterk voor regerend Europees- en wereldkampioen Spanje.

Brazilië begon furieus aan het duel dat onder leiding stond van de Nederlandse arbiter Björn Kuipers.

Al na twee minuten verschalkte Fred de Spaanse doelman Iker Casillas. De spits lag op de grond toen de bal voor zijn voeten viel, waarna hij knap raak schoot.

Ook in het vervolg van de eerste helft had Brazilië het beste van het spel en kreeg het kansen om de voorsprong uit te bouwen. Zo knalde Oscar rakelings naast, tikte Casillas een inzet van Paulinho op de lat en was de inzet van Fred oog in oog met de Spaanse goalie te slap.

Na veertig minuten kreeg Spanje tegen de verhouding in de mogelijkheid om terug te komen in het duel. Pedro passeerde de Braziliaanse keeper Julio Cesar, maar verdediger David Luiz tikte de bal pal voor de doellijn weg.

Neymar

Bij de eerstvolgende kans was het wel raak voor het elftal van coach Luiz Felipe Scolari. Op slag van rust bereikte Oscar Neymar aan de linkerkant van het strafschopgebied, waarna de sterspeler van de 'Seleção' de bal hard in de bovenhoek schoot.

Vlak na de pauze gooiden de Brazilianen het duel definitief in het slot. Na een overstapje van Neymar kreeg Fred de bal en hij plaatste deze vervolgens met een bekeken schot laag in de verre hoek.

Spanje mocht in de 54e minuut even hopen op een wonder. Kuipers gaf een strafschop na een lichte overtreding van Marcelo op Jesus Navas. Sergio Ramos benutte het buitenkansje niet, want de verdediger schoot naast.

Rode kaart

Daarmee waren de problemen van Spanje nog niet voorbij. Neymar was ruim twintig minuten voor tijd alleen op weg naar het vijandelijke doel, maar werd onreglementair gestuit door Gerard Pique, die in tegenstelling tot zijn teamgenoten Alvaro Arbeloa en Ramos eerder, niet werd gespaard door Kuipers en met rood moest vertrekken.

Omdat Brazilië in de slotfase niet echt meer op zoek ging naar een nog grotere zege en verschillende spelers vaak voor eigen succes gingen, bleef het bij 3-0. Spanje kreeg via Pedro en David Villa nog kansen, maar een doelpunt zat er niet in voor de ploeg van bondscoach Vicente del Bosque.

Vierde titel

Brazilië legde zo voor de derde keer op rij en de vierde keer in totaal beslag op de Confederations Cup. In 1997, 2005 en 2009 was de ploeg ook al de winnaar van het toernooi dat tegenwoordig als generale repetitie voor het WK wordt gezien.

Na afloop werd Neymar uitgeroepen tot de beste speler van het toernooi.

Eerder op de dag won Italië in de troostfinale na penalty's met 3-2 van Uruguay. Na 120 minuten spelen stond het in Salvador 2-2.