Valentino Rossi heeft zaterdag de negentigduizend bezoekers van de TT in Assen in vervoering gebracht. De Italiaan won eindelijk weer eens een Grand Prix in de MotoGP.

De 34-jarige negenvoudig wereldkampioen moest er bijna duizend dagen op wachten.

De jonge Spanjaard Marc Márquez reed naar de tweede plaats. Hij hield nog net de onstuimige Brit Cal Crutchlow achter zich. De meeste bewondering ging uit naar Jorge Lorenzo. De Spaanse regerend wereldkampioen verbeet de pijn en reed met een gebroken sleutelbeen naar de vijfde plaats.

Rossi keerde dit seizoen na twee mislukte jaren bij Ducati terug bij het fabrieksteam van Yamaha. Hoezeer hij met die motor is vertrouwd, bleek zaterdag. Vanaf de start rukte 'Vale' in rap tempo op naar de eerste plaats. Dominant als vanouds scheurde hij naar de overwinning.

De laatste winst van Rossi dateerde van 2010, toen hij de Grand Prix van Maleisië won. Zijn vorige zege in de TT was in 2009. Het was destijds zijn honderdste. De nieuwe zege in Assen is zijn 106e.

Lorenzo

Yamaha noemde Lorenzo een 'man van staal', omdat hij het met een metalen plaat en acht schroeven in zijn kapotte sleutelbeen aandurfde om te starten in de TT.

Slechts 35 uur eerder was hij in een ziekenhuis in Barcelona geopereerd. De bikkel toonde zich een medisch wonder door een vlekkeloze race af te werken.

Hij begon als twaalfde en eindigde op de keurige vijfde plek. Goed voor elf WK-punten en slechts twee punten minder dan klassementsleider Dani Pedrosa, die als vierde over de meet kwam.

Pedrosa

Pedrosa had wel een flitsende start. Vanaf de vijfde positie schoot hij op zijn Honda naar voren en lag na de eerste ronde aan de leiding.

Toen Rossi in de zesde van de 26 af te leggen rondes op het Drentse circuit voorbijkwam, verloor Pedrosa steeds meer snelheid. Eerst kwam Márquez over hem heen, daarna ook Crutchlow nog. De Brit, die voor het eerst in zijn MotoGP-carrière van poleposition was vertrokken, viel in de slotfase Márquez nog aan, maar zijn drieste poging mislukte.

In de WK-stand heeft Pedrosa na zeven GP's nu negen punten voorsprong op Lorenzo: 136 om 127. Márquez heeft er 113.

Moto2

De Spanjaard Pol Espargaro heeft de race in de Moto2 gewonnen.

Hij troefde op het Drentse circuit de Britse klassementsleider Scott Redding af, die op korte afstand als tweede langs de geblokte vlag kwam. De derde plaats was voor de Zwitser Dominique Aegerter.

Redding blijft de WK-stand aanvoeren, Espargaro liep wel wat punten in.

Moto3

Luis Salom won de race in de Moto3 . De Spanjaard schoot met een spectaculaire inhaalactie vlak voor de finish voorbij zijn landgenoot Maverick Viñales. Alex Rins maakte het podium volledig Spaans.

Salom boekte zijn derde Grand Prix-zege op rij en verstevigde ook zijn leidende positie in het wereldkampioenschap van de lichtste klasse.

Jasper Iwema beleefde een grote sof. Hij startte als elfde, maar viel in de eerste ronde al ver terug en worstelde rondenlang rond de 22e plaats. Twee ronden voor het einde ging de Drent onderuit en moest hij de strijd staken.

De raceleiding meldde dat Iwema ongedeerd was na zijn uitglijder. Het is al de derde keer dit seizoen dat de 23-jarige coureur uit het Nederlandse team van Roelof Waninge het einde van een race niet haalt.

Bryan Schouten reed de hele race keurig mee in een groepje dat nog voor de punten ging. De jonge Nederlander lag zelfs even in vijftiende positie, maar tegen het einde van de wedstrijd moest hij tocht weer wat plaatsen inleveren en uiteindelijk genoegen nemen met plek negentien.