Lewis Hamilton heeft zaterdag voor eigen publiek op Silverstone pole position veroverd. De Brit van Mercedes zette tijdens de kwalificatie de beste tijd neer: 1.29,607.

Bekijk de samenvatting van de kwalificatie

Daarmee bleef Hamilton zijn Duitse stalgenoot Nico Rosberg, die hem in de trainingen nog te snel af was geweest, ruim vier tienden van een seconde voor.

De Duitse wereldkampioen Sebastian Vettel (Red Bull) eindigde als derde, zijn Australische ploegmaat Mark Webber zette de vierde tijd neer.

Giedo van der Garde kwam niet verder dan de 21e tijd. Met 1.35,481 hield de Nederlander van Caterham alleen de Brit Max Chilton achter zich.

Van der Garde moet de Grote Prijs van Groot-Brittannië zondag echter vanaf de laatste plaats starten, als straf voor de aanrijding die hij veroorzaakte tijdens de vorige race in Canada.

Publiek

Hamilton vertrekt voor de tweede keer in zijn carrière vanaf poleposition op Silverstone. In 2007 bracht hij zijn landgenoten ook al in vervoering door zijn McLaren naar de eerste startpositie te rijden.

''Het publiek hier maakte voor mij het verschil'', jubelde de 28-jarige coureur. ''De ontvangst die ik hier heb gekregen, gaf me extra energie. Ik wilde al die mensen terugbetalen. Dit rondje was voor hen'', zei Hamilton nadat hij in de pitsstraat zijn pole position had gevierd alsof de racewinst al binnen was.

Hamilton, die in 2008 won op Silverstone, wacht nog op zijn eerste zege voor Mercedes.