De voormalige Rabobankploeg heeft ondanks de dopingschandalen ook veel goeds gebracht. "Ons doel was bijdragen aan de ontwikkeling van de wielersport op een schone manier. Achteraf moet je zeggen dat het mislukt is, maar andere doelen zijn wel bereikt."

Dat ​zei Herman Wijffels zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed. Hij was tot 1999 topman bij de Rabobank, dat in 1996 onder zijn leiding aan de sponsoring begon.

De renners van de Raboploeg hebben veel Nederlanders veel plezier bezorgd, stelde Wijffels in de uitzending. "Die hebben gekeken naar de renners van ons. We hebben goede renners opgeleid."

Ook zijn volgens hem veel mensen op de fiets gestapt nadat ze door de renners waren geïnspireerd. "Het heeft op tal van terreinen een positieve bijdrage geleverd."

Wel benadrukte hij dat de directie de stekker uit de ploeg had getrokken als die had geweten van het dopinggebruik. "Dat was ook afgesproken in de contracten." Maar juist omdat het zo scherp in de contracten stond, hebben de betrokkenen het gebruik volgens Wijffels geheim gehouden.

Aparte eenheid

Wijffels herhaalde dat hij niet van het gebruik wist. Hij vindt dat hij niet van het gebruik had moeten weten. "In de tijd dat ik bij de Rabobank zat, was de ploeg geen onderdeel van de bank. Het was een aparte eenheid met een aparte stichting met een apart bestuur. Formeel had ik er geen directe verantwoordelijkheid voor."

Destijds werd volgens Wijffels in toenemende mate gecontroleerd op dopinggebruik door toezichthouders. "Wij dachten: in de controles zal het wel blijken als er iets mis is. Wij kregen te horen dat het bij ons netjes was."

De Rabobank maakte afgelopen najaar te stoppen met het sponsoren van de ploeg. Een fiks aantal voormalig Raborenners gaf daarna toe doping te hebben gebruikt. Met Belkin presenteerde de wielerploeg begin deze week een nieuwe hoofdsponsor.