Jorge Lorenzo start zaterdag om 15.00 uur in de 83e TT van Assen, 35 uur na een operatie aan zijn gebroken sleutelbeen. Hij kreeg zaterdagmorgen na een geslaagde warm-up op het Drentse circuit definitief groen licht van de artsen.

''De race finishen zal al een kleine overwinning zijn. Ik wil tenminste vijf punten halen, anders heb ik wel erg veel geleden voor weinig'', zei de coureur.

De Spaanse wereldkampioen in de MotoGP kreeg zaterdagochtend na een medische check toestemming om mee te doen aan de warm-up. Nadat Lorenzo die goed doorstond en een nieuwe medische controle geen nieuwe problemen aan het licht bracht, kreeg hij groen licht voor deelname.

Lorenzo crashte donderdag tijdens de tweede training met zijn Yamaha en liep daarbij een gebroken sleutelbeen op.

Aangezien de Spanjaard niet direct geopereerd kon worden in Assen, vloog hij naar Barcelona waar in de nacht van donderdag op vrijdag een titanium plaat en acht schroeven in het gebroken bot zijn geplaatst. Lorenzo keerde vrijdag terug in Assen, met zijn linkerarm in een mitella.

Pijn

''Ik ben teruggekomen om te racen. De eerste rondjes in de warm-up waren pijnlijk, maar geleidelijk aan werd de pijn minder. Ik ben eraan gewend geraakt om mijn lichaam naar de motor te vormen om pijn te vermijden."

"Ik verwacht wel dat het inhalen een probleem wordt, want dan moet ik mijn schouder forceren'', zei Lorenzo, die door zijn eigen team al als de 'man van staal' wordt betiteld. ''Aan de eind van de race zullen ze we zien of alle inspanningen het waard zijn geweest. Ik ben er in ieder geval trots op dat ik het probeer.''

De 26-jarige Spanjaard start vanaf de twaalfde plek in Assen.

WK

De tweevoudig wereldkampioen in de MotoGP staat na zes GP's tweede in het WK, met zeven punten achterstand op zijn leidende landgenoot Dani Pedrosa. Lorenzo won de laatste twee races, in Italië en Catalonië. De Yamaha-coureur zegevierde al vier keer in Assen: in 2004 (125cc), 2006, 2007 (250cc) en 2010 (MotoGP).