Motorcoureur Jasper Iwema heeft zijn beste kwalificatie van dit seizoen gereden. De Drent reed vrijdag bij de TT van Assen de elfde tijd in 1.44,812.

Het betekent dat hij zaterdag vanaf de vierde startrij vertrekt in de Moto3-race. Bryan Schouten zette in de kwalificatie de twintigste tijd neer (1.45,186).

Iwema gaf 1,224 seconde toe op de Portugees Miguel Oliveira, die poleposition veroverde met een tijd van 1.43,588. Klassementsleider Luis Salom reed de vierde tijd (1.43,671).

Thuisrijder Iwema - hij woont op steenworp afstand van het TT-circuit - kende dit seizoen tot nog toe steeds problemen in de kwalficaties.

De achttiende tijd in Qatar was tot Assen zijn beste prestatie.

Aanhaken

''Dit had ik wel even nodig'', zei de 23-jarige rijder van het Nederlandse team RW Racing GP. ''Dit is een goede uitgangspositie voor de race. Hopelijk kan ik aanhaken bij de voorste rijders.''

Iwema ging eindelijk eens van eigen kracht uit, zei hij na afloop. ''Ik besloot op een goed moment om een aantal ronden voluit te gaan en niet te wachten op een goed 'sleepje'. Die fout heb ik in voorgaande kwalificaties steeds gemaakt. Ik merkte dat ik in een ritme kwam en dat ik constant snelle rondes kon rijden. Ik ben erg tevreden hiermee.''

Crutchlow

De Brit Cal Crutchlow start zaterdag bij de MotoGP vanaf poleposition.  Hij zette vrijdag in de slotseconden van de kwalificatierace op zijn Yamaha de beste tijd op de klokken: 1.34,398. 

Crutchlow veroverde voor het eerst in zijn MotoGP-carrière de eerste startpositie. Het bijzondere is dat de Brit niet voor een fabrieksteam rijdt.

De Spanjaard Marc Márquez (Honda) noteerde de tweede tijd in de kwalificatie: 1.34,755. De Duitser Stefan Bradl (Honda) eindigde als derde in 1.34,878.

Veelvoudig wereldkampioen Valentino Rossi klokte de vierde tijd. De coureur van het fabrieksteam van Yamaha was net iets sneller dan Dani Pedrosa (Honda). De Spaanse leider in het wereldkampioenschap kwam tijdens de race ten val en kon zijn tijd niet meer verbeteren. Hij start zaterdag vanaf plek vijf.