Motorcoureur Jorge Lorenzo staat mogelijk voor een ongekend snelle rentree na de operatie aan zijn gebroken sleutelbeen. Hij wil zaterdag toch van start gaan bij de TT Assen.

Lorenzo brak donderdag zijn sleutelbeen tijdens de training in Assen.

De Spaanse wereldkampioen ging in de Ramshoek onderuit op het natte asfalt, vloog over zijn stuur en belandde hard op zijn schouder.

Donderdagavond reisde Lorenzo terug naar Barcelona, waar hij een ingreep onderging. ''Het was een lastige operatie die zo'n twee uur duurde. Er is een titanium plaat met acht schroeven aangebracht om de botfragmenten met elkaar te verbinden'', zei een van de betrokken artsen.

Inmiddels is Lorenzo al weer op weg naar Drenthe. Hij wil zich in Assen door de artsen laten keuren. Als zij instemmen, mag de coureur van Yamaha zaterdagmiddag op de motor stappen.

Teammanager Wilco Zeelenberg liet weten dat hij het liefst met Lorenzo in Assen was gebleven. "Wij wilden hem zo snel mogelijk laten opereren, maar er was in het ziekenhuis van Assen geen operatiekamer beschikbaar. Andere, meer urgente operaties kregen prioriteit. Om die reden zijn we naar Barcelona gevlogen, waar het wel kon.''

De NOS ving Zeelenberg bij aankomst op vliegveld Eelde op, maar hij wilde niet zeggen of Lorenzo kan racen. "Ik weet het niet. Nu nog niet'', zei hij.

Beste tijd

De Spanjaard hoeft volgens de nieuwe regels geen kwalificatie te rijden en mag sowieso starten vanaf de twaalfde plek, omdat hij in de eerste vrije training op donderdag de beste tijd tot dusver heeft gereden.

Lorenzo staat tweede in de WK-stand met zeven punten achterstand op zijn landgenoot Dani Pedrosa.

Márquez

Ook de Spanjaard Marc Márquez is hard gevallen tijdens de trainingen voor de TT. De twintigjarige rookie ging vrijdagmorgen onderuit in de derde sessie en hij brak daarbij een teen in zijn rechtervoet en de pink van zijn rechterhand.

De coureur van Honda, die dit seizoen al een grand prix won en derde staat in het WK-klassement, kan vrijdagmiddag wel van start gaan in de kwalificatierace.