Marianne Vos begint zondag als torenhoge favoriet aan de enige grote etappekoers voor vrouwen, de Giro Rosa. De kopvrouw van de Rabobank-ploeg veroverde de titel ook al in 2011 en 2012 en wil in Italië de trilogie voltooien.

"Ik heb na het voorjaar wat gas teruggenomen", blikt Vos vooruit op de wedstrijd. "De combinatie van het wegwielrennen met het mountainbiken heeft er behoorlijk ingehakt, maar ik reis in een goede vorm naar de Giro."

Bij het NK wielrennen afgelopen weekeinde kwam de regerend wereld- en olympisch kampioen voor het tweede opeenvolgende jaar als tweede over de streep. In tegenstelling tot afgelopen seizoen, waarin Vos in de Giro net hersteld was van een sleutelbeenbreuk, verliep haar voorbereiding deze keer wel vlekkeloos.

"Door het toevoegen van het mountainbiken ziet dit seizoen er wel heel anders uit. Ik zoek nog naar de goede balans tussen het wielrennen op de weg en het mountainbiken. Dat is een behoorlijke uitdaging, een puzzel."

Tijdrit

Sinds de Brabantse ook op de mountainbike actief is, maakt de tijdrit geen deel meer uit van de puzzel. Een bewuste keuze volgens Vos. "Vooral door de verschillende, afwijkende trainingen is de tijdrit gewoon lastig om 'erbij' te doen. Of dat onderdeel later wel weer deel uit gaat maken van mijn puzzel? Ja, het zal heel goed kunnen dat de tijdrit er volgend jaar wel weer bij zit."

Het grootste obstakel in de komende Giro Rosa zal volgens Vos echter niet de tijdrit zijn, maar de grote afstanden tussen de finish- en de startplaatsen. "Er zitten weer een paar megaverplaatsingen in. Ik geloof dat we zelfs meer in de auto dan op de fiets zitten."

Klagen doet ze echter niet. "Ik ben vooral blij dat de ronde überhaupt doorgaat. Dat was toch een tijd onzeker. De organisator kampte met financiële problemen en trok zich terug. Gelukkig kan de wedstrijd met steun van de Italiaanse bond alsnog doorgang vinden. Wel onder een nieuwe naam (voorheen Giro Donne, red.), maar voor de rest is alles hetzelfde."

Lobby

Vanuit het vrouwenpeloton is er afgelopen winter flink gelobbyd om ervoor te zorgen dat de enige grote etappekoers die de vrouwenkalender rijk is niet zou verdwijnen. Vos zelf vervulde daar een hoofdrol in.

"Ik heb zeker meegedaan aan die lobby. Ik ben eind vorig jaar nog naar Italië geweest voor een gala en heb daar met de voorzitter van de organisatie gesproken, hem duidelijk gemaakt dat ik toch wel heel erg hoopte dat deze wedstrijd bleef. We hebben nu eenmaal een grote ronde nodig in het dameswielrennen."

Vos verwijst daarmee naar de ASO die het hoogtepunt van de wielerkalender enkel voor de mannen organiseert.

"De ASO doet ook wel wat in het dameswielrennen, ze hebben de Waalse Pijl en een mooie wedstrijd in Qatar. Maar goed, de ASO heeft natuurlijk ook nog een ander koersje in het pakket", verwijst ze naar de Tour de France. "Die is natuurlijk ook erg leuk om te rijden, het liefst een week of drie."