Spanje heeft zich donderdagavond in Fontaleza geplaatst voor de finale van de Confederations Cup. De wereld- en Europees kampioen versloeg Italië in een zinderend duel na strafschoppen: 7-6. In reguliere speeltijd en verlenging was niet gescoord.

Leonardo Bonucci miste de zevende strafschop voor Italië, Jesus Navas schoot vervolgens wel raak voor Spanje.

De wedstrijd was een replay van de eindstrijd van het EK van 2012. Destijds won Spanje met 4-0.

Zondag om middernacht Nederlandse tijd speelt Spanje in het Maracana van Rio de Janeiro de finale tegen gastland Brazilië. Italië mag nog om de derde plaats aantreden tegen Uruguay.

Italië was aanvankelijk sterker in de ontmoeting tussen de Europese grootmachten op het testtoernooi voor de wereldtitelstrijd van volgend jaar in het Zuid-Amerikaanse land.

De 'Azzurri' trokken veelvuldig het initiatief naar zich toe en stichtten vooral door de lucht gevaar voor het Spaanse doel.

Door Christian Maggio en Claudio Marchisio kreeg Italië aardige kansen. Steeds greep Iker Casillas, weer eerste keus in het Spaanse doel, goed in. Fernando Torres was dichtbij de openingstreffer voor Spanje. Na aardig kappen en draaien schoot hij kort voor rust echter naast.

Paal

Vanaf de tweede helft was Spanje wat beter, maar effectief in de afwerking was de favoriet bij temperaturen van boven de 30 graden Celsius niet. In de eerste helft van de verlenging schoot Emanuele Giaccherini voor de Italianen op de paal.

Daarna leek Spanje meer kracht over te hebben om het duel te beslissen. Dat gebeurde uiteindelijk pas vanaf de stip.