Jorge Lorenzo mist de TT Assen. De Spanjaard ging donderdag hard onderuit bij de tweede training op het Drentse circuit en brak daarbij zijn sleutelbeen.

Bekijk de beelden van de val van Lorenzo

Lorenzo verloor de controle over zijn 1000cc-motor die op het natte asfalt weggleed. Hij duikelde over het stuur en landde hard op zijn schouder.

De 26-jarige Lorenzo verliet lopend het circuit, maar werd daarna met een ambulance afgevoerd. De coureur blijft voorlopig ter observatie in het ziekenhuis van Assen. Daarna zal hij naar Barcelona worden overgebracht en een operatie ondergaan.

Lorenzo maakte eerder op de dag indruk in Assen. Op de eerste training klokte hij de snelste tijd, 1.36,263. De coureur had vooraf verkondigd dat hij zich zeer sterk voelde. Hij gold als favoriet voor de eindoverwinning.

Iwema

Jasper Iwema hield donderdeg wel een goed gevoel over aan de eerste twee trainingssessies. 's Ochtends was de Drent nog zoekende naar de juiste afstelling van zijn machine, maar die leek hij 's middags tijdens de tweede training in de Moto3-klasse te hebben gevonden. Iwema snelde daardoor naar de dertiende tijd (1.45.258). 

De Spanjaard Luis Salom voltooide de ronde in Assen donderdag het snelst: 1.43.511.

''We hebben een goede stap gemaakt en dat is een hele opluchting'', reageerde Iwema. ''Het was een goede trainingsdag en ik voel me goed. We zitten nu op tachtig procent en gaan vrijdag op zoek naar de resterende twintig procent.''

De TT Assen wordt zaterdag verreden.