Op de spectaculaire derde dag van Wimbledon is Roger Federer uitgeschakeld. De titelverdediger moest op het Centre Court verrassend zijn meerdere erkennen in Sergei Stachovski.

Bekijk de samenvatting van Federer - Stachovski

De Oekraïense nummer 116 van de wereld won in vier sets: 6-7 (5), 7-6 (5), 7-5 en 7-6. Het is de eerste keer in negen jaar dat Federer voor de kwartfinales wordt uitgeschakeld op een Grand Slam.

Stachovski serveerde ijzersterk op het Londense gras. Hij sloeg zeventien aces en werd slechts één keer gebroken. Federer moest zijn service twee keer inleveren en liet zeven breakpoints liggen.

De huidige nummer drie van de wereld had 36 keer op rij de kwartfinales gehaald bij de vier belangrijkste toernooien. Stachovski won voor het eerst in 21 ontmoetingen van een top tien-speler.

Ego

De Oost-Europeaan kon zijn geluk niet op na afloop. "Ik speelde geweldig, maar nog was het bijna niet genoeg om van Federer te winnen. Toen ik de baan op stapte had ik het gevoel dat het twee tegen één was." 

"Ik stond niet alleen tegenover Roger Federer, maar ook tegenover zijn ego en de geschiedenis die hij heeft op het Centre Court. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik heb gewonnen."

BBC-commentator John McEnroe betitelde de derde dag van Wimbledon niet voor niets als 'misschien wel de gekste dag ooit op dit toernooi'. Naast Federer werd ook Maria Sjarapova uitgeschakeld. Bovendien moesten zeven spelers opgeven, onder wie Victoria Azarenka en Jo-Wilfried Tsonga.