De derde dag van Wimbledon is woensdag geteisterd door opgaves. Liefst zeven spelers moesten zich door fysieke ongemakken vooraf gewonnen geven of vroegtijdig de strijd staken.

De internationale tennisfederatie ITF maakte bekend dat het sinds de invoering van het proftennis in 1968 nog nooit is voorgekomen dat er zoveel spelers geblesseerd afhaakten.

Vorig jaar kwam het vijf keer voor op de openingsdag van Wimbledon. Het record voor het totale toernooi is dertien in 2008. Op de US Open in 2011 waren er gedurende twee weken tennis liefst zeventien spelers die niet in staat waren een wedstrijd te voltooien.

Onder de opgevers waren diverse grote namen. Jo-Wilfried Tsonga, Marin Cilic en John Isner hielden het bij de mannen niet vol. Victoria Azarenka was de meest prominente speelster die bij de vrouwen moest afhaken.

Daarbij komt dat Maria Sjarapova en Caroline Wozniacki duidelijk beïnvloed door glijpartijen werden uitgeschakeld. De Russin ging liefst drie keer tegen de grond in haar partij tegen Michelle Larcher De Brito en de Deense bezeerde haar enkel bij een ongelukkige val tijdens haar duel met Petra Cetkovska.

Reactie organisatie

De organisatie nam in een statement afstand van de beschuldigingen dat het gevaarlijk zou zijn voor de spelers. "Er zijn geen veranderingen in de preparatie van de banen en het gras is in geweldige conditie."

De All England Lawn Tennis And Croquet Club denkt zelfs dat de omstandigheden beter zijn dan in 2012. "We geloven dat het droger is dan afgelopen jaar toen de condities koud en nat waren."

"Het is een heel zwarte dag. Het is moeilijk uit te leggen. Het zal per individu bekeken moeten worden. Of het aan gras ligt? De afgelopen weken speelden we daar ook op en trokken weinig spelers zich terug", zei Cilic op de persconferentie.

Azarenka stelde voor dat de organisatie gaat kijken naar de ondergrond. "Mijn tegenstander viel ook al twee keer. Ik weet niet of het aan de baan of aan het weer lag. Het zou wel fijn zijn als dat wordt uitgezocht. Hier kon ik namelijk niets aan doen."

Andy Murray bleef wel op de been, letterlijk en figuurlijk. De Schot won in drie sets van Yen-Hsun Lu (6-3, 6-3 en 7-5) en plaatste zich voor de derde ronde.

Lees alles over Wimbledon op de special van NUsport