Hoewel twee van de drie grootste wielerrondes van het jaar nog verreden moeten worden, heeft bondscoach Johan Lammerts het grootste deel van zijn selectie voor de wereldkampioenschappen wielrennen (eind september) in Florence al bekendgemaakt.

Door Anne Joldersma

De nationale keuzeheer heeft Robert Gesink en Bauke Mollema al aangewezen voor een startplaats bij de WK evenals diens ploeggenoten Laurens ten Dam en Wilco Kelderman. Orica-GreenEdge-renner Pieter Weening is de vijfde man die rekening kan houden met de mondiale titelstrijd.

"Waarom ik deze selectie al zo vroeg bekend maak? Zodat de renners daar rekening mee kunnen houden in hun programma", laat Lammerts woensdag aan NUsport weten. "Dan kan de kern van de selectie op het juiste moment pieken."

Lammerts, die dit jaar debuteert als bondscoach op het WK bij de mannen, maakte ook al de twee namen voor de tijdrit bekend. Daarin gaan de Nederlands kampioen Lieuwe Westra en de nummer twee Niki Terpstra van start.

Hoogerland en Slagter

Opvallende afwezige in de selectie is Tom-Jelte Slagter. De renner van Belkin Pro Cycling is de enige Nederlander die dit seizoen een wedstrijd in de World Tour gewonnen heeft. Hij zegevierde in de Tour Down Under.

Ook zijn ploeg hield hem onlangs buiten een belangrijke selectie. Hij is niet aangewezen voor de Tour de France omdat hij vooralsnog weigert zijn contract te verlengen bij Belkin. Ook de kersverse Nederlands kampioen Johnny Hoogerland is nog niet aangewezen voor de WK.

Klimmers

"Ik ga geen uitleg geven over waarom sommige jongens er niet in zitten", reageert Lammerts op de vraag waarom Slagter en Hoogerland vooralsnog geen deel uitmaken van de selectie. "Dat doe ik alleen tegenover de renners zelf, niet tegenover de media. Ik wil het dus alleen hebben over de jongens die er wel bijzitten."

"Waarom Gesink, Mollema, Ten Dam, Kelderman en Weening wel al zeker zijn van hun plek? Omdat ik denk dat die renners op dat parcours voor resultaat kunnen zorgen", beschrijft Lammerts het gebied rondom Florence waar de wereldkampioenschappen plaatsvinden. "Het is een zwaar parcours geschikt voor klimmers."

Vrouwen

In de vrouwenselectie zitten geen verrassingen. De regerend wereldkampioen Marianne Vos is zeker van haar plaats, evenals haar ploeggenotes Annemiek van Vleuten en Lucinda Brand, die afgelopen weekeinde Nederlandse kampioen werd in Kerkrade, voor Vos en Van Vleuten.

Het trio wordt bijgestaan door Ellen van Dijk, Loes Gunnewijk en Anna van der Breggen. Van Dijk en Gunnewijk rijden ook de tijdrit. "Bij de dames geen verrassingen", aldus Lammers, die de dames al enkele jaren als bondscoach bijstaat. "Hoewel ook hier nog twee plekken vrij zijn. Die wijs ik op 2 september toe."