Jan Siemerink kon na de uitschakeling van vijf van de zes Nederlanders in de eerste ronde van Wimbledon niet anders dan ontevreden zijn. De directeur sportief van de tennisbond durft echter niet te zeggen of er binnenkort betere resultaten te verwachten zijn op Grand Slam-toernooien.

"Het moet gewoon beter dan we de afgelopen dagen hebben gezien. Als Igor Sijsling niet had gewonnen, had ik hier echt met een rotgevoel gezeten", legde Siemerink uit aan de Nederlandse pers in Londen.

Robin Haase, Kiki Bertens, Michaëlla Krajicek, Thiemo de Bakker en Arantxa Rus wisten zelfs geen set te pakken. Sijsling maakte de Nederlandse inbreng wat rooskleuriger door zijn eerste partij juist in straight sets te winnen.

Siemerink wil de situatie niet te negatief benaderen. "We hadden er zes in het hoofdtoernooi, dat is een tijdje geleden. Het zijn individuele situaties, je kunt niet alles over één kam scheren. Dat zou iets te kort door de bocht zijn."

En dus ging de voormalig nummer veertien van de wereld alle verliezers even af. "Haase was niet goed genoeg, maar daar moet hij zich niet bij neerleggen. Op momenten dat het belangrijk wordt, is hij te defensief. Dat geldt eigenlijk ook voor Rus. Die heeft nauwelijks gewonnen, dus is ook haar vertrouwen kwijt. Als ze dat wel heeft, pakt ze de ballen wel aan."

"Ik heb de laatste set van De Bakker gezien en dat was verschrikkelijk. Dat ging allemaal wel erg snel. Bertens was geblesseerd, dan moet je je afvragen of je in zo'n geval moet spelen. Niet doen dus, want dit heeft geen zin. Volgens mij heeft ze die les wel geleerd. Krajicek viel me mee in Rosmalen, maar Na Li is een wereldtopper. Daar win je niet zomaar van."

BV'tjes

Met ruim een halfjaar dienstverband als directeur wilde Siemerink niet meteen een oordeel vellen, maar het is duidelijk dat hij vindt dat bepaalde zaken voor verbetering vatbaar zijn. "Ze zijn tot nu toe niet in staat geweest om het maximale wat ze in zich hebben op lange termijn vast te houden. Ik zie hier jongens en meisjes die mindere forehands en backhands dan de Nederlanders hebben, maar het gaat niet alleen om tenniscapaciteiten."

De Bakker dacht aan een paar dagen rust na zijn kansloze nederlaag tegen James Blake. Zoiets ziet Siemerink bijvoorbeeld niet zitten. "Je moet er eigenlijk de volgende dag weer staan en weten waar je aan moet werken. Dat moet de spirit zijn van de Nederlandse topsporter. Het kan altijd beter en het moet gewoon altijd beter. Je moet nooit achterover leunen. Dagen rust nemen lost niet zoveel op."

"Als je succes wilt hebben, moet je hard werken om dat naar je toe te trekken. Ze moeten zelf in de spiegel kijken en vragen: heb ik er vandaag weer alles aan gedaan om te zorgen dat ik mezelf verbeter? Ik kan de standaard neerzetten, dat begint bij de jeugd, maar deze spelers hebben hun eigen BV'tjes. Dat moeten ze zelf doen en heb ik niet in de hand."

"Het is aan hen welke keuzes ze maken voor de verdere ontwikkeling. Wat hebben ze ervoor over? Dat is heel erg belangrijk. We kunnen alles stimuleren, maar het moet wel uit de spelers zelf komen. Het is niet dat je zegt: wat gaat het lekker op die Grand Slam-toernooien."

Kruispunt

De meeste topspelers mogen hun opleiding genieten bij de bond, maar moeten daarna op eigen benen staan. De Bakker heeft daar moeite mee aangezien hij al tijden geen vaste coach heeft. "Je kunt die spelers niet tot in den treure blijven steunen. Dat moet Thiemo zelf doen. Daar is hij verantwoordelijk voor. Hij zit op een kruispunt. Die derde set tegen James Blake was niet om aan te zien. Wat doet hij om dat te voorkomen?"

"Het is ook niet zo dat het niet gezegd wordt. Er zijn gesprekken geweest, maar uiteindelijk bepaal je het zelf. Haase blijft ook een beetje hangen in hetgeen waar hij het laatste jaar in zit. Rus en Bertens zijn nog jong, zitten nog niet op hun top, maar welke keuzes gaan ze maken? Sijsling gaat goed, al is hij ook niet perfect. We hebben in Parijs gezien dat er fysiek nog wel wat op aan te merken is. Er is nog genoeg werk te doen voor hem."

Krediet

Siemerink probeert vanaf de jeugd tot het Davis Cup- of Fed Cup-team een sterke structuur neer te zetten bij de bond. "De topsportcultuur moet erin gebracht worden. Tennis is een individuele sport en uiteindelijk kom je op maatwerk uit, maar de wetten van de topsport zijn overal hetzelfde. Ik zou willen dat degenen die het in zich hebben er ook voor zorgen dat het er daadwerkelijk uit komt."

Van de volgende generatie mogen we volgens Siemerink geen plekken bij de wereldtop verwachten. "Ik kan je vertellen dat er geen kwartfinalist van Wimbledon tussen zit. Er zal flink aan getrokken moeten worden om die topsportmentaliteit voor elkaar te krijgen. Het hoort in je systeem te zitten, daar kun je op latere leeftijd lastig wat aan doen. Daarbij kun je een goede generatie ook niet zomaar uit een blik trekken natuurlijk."

Bang om verantwoordelijk gehouden te worden voor de magere prestaties van de Nederlanders op de grootste vier toernooien, ook de Australian Open en Roland Garros verliepen matig, is Siemerink niet. "Ik kan hier op worden afgerekend, maar ik weet niet of dat logisch is. Ik werk niet dagelijks met deze spelers. Volgens mij heb ik ook wel wat meer krediet omdat ik nog niet zo lang bezig ben."

Lees alles over Wimbledon op de special van NUsport