De UEFA heeft Fenerbahçe, de Turkse club van aanvaller Dirk Kuijt, twee jaar geschorst voor Europees voetbal.

Besiktas is voor één seizoen uitgesloten. Beide straffen zijn een gevolg van een onderzoek door de Europese voetbalbond naar omkooppraktijken en fraude in de Turkse competitie in 2011.

Door de schorsing mag Fenerbahçe komend seizoen niet deelnemen aan de Champions League. De club van Kuijt heeft ook nog een voorwaardelijke schorsing voor een extra jaar uitsluiting gekregen, met een proeftijd van vijf jaar. Besiktas had zich voor komend seizoen geplaatst voor de Europa League.

De UEFA kondigde twee weken geleden de strafzaak tegen beide Turkse clubs aan.

Fenerbahçe heeft volgens de tuchtcommissie van de UEFA onder verdachte omstandigheden de Turkse titel in 2011 veroverd. Besiktas zou de bekerfinale tegen Istanbul BB hebben gemanipuleerd.

Beide Turkse clubs kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis van de UEFA. Fenerbahçe eindigde in het afgelopen seizoen als tweede achter Galatasaray.

Kasimpasa

De derde plaats was voor Besiktas. Volgens diverse mediaberichten zouden Bursaspor (als nummer vier naar Champions League), Kasimpasa, de nieuwe club van Ryan Babel en Ryan Donk, en Kayserispor komend seizoen de opengevallen plaatsen mogen innemen.

De Roemeense kampioen Steaua Boekarest kreeg wegens overtreding van de reglementen van de Champions League een voorwaardelijke schorsing voor het eerstvolgende seizoen waarin de club zich voor Europees voetbal plaatst, met een proeftijd van vijf jaar.