AMSTERDAM - Tot twee keer toe op achterstand komen, maar uiteindelijk met 4-3 winnen. Koploper Ajax ontsnapte woensdag aan een nederlaag tegen FC Groningen en blijft zo in de race om de landstitel. Wat het aantal punten betreft dan. Bedroevend was het zoals de Amsterdammers zich manifesteerden. Trainer Ronald Koeman laakte na afloop zijn spelers.
Ajax
FC Groningen

Woest was hij. "Dit was voetbalonwaardig! Dit was de bevestiging dat, tegen welke ploeg we ook spelen, wij geen enkele wedstrijd makkelijk winnen. Elke week hoop je op een verandering. Vergeefs. De absolute wil ontbreekt, ik moet de spelers elke dag bijbrengen dat het gaat om het kampioenschap en er gebeuren zulke kinderachtige dingen. Dat heeft gevolgen voor het nieuwe seizoen. Er zal zeker wat veranderen."

Gek werd hij van het wedstrijdverloop en vooral van het bedroevende spel van zijn ploeg. "Ik miste wat spelers, Chivu en Wamberto, maar dit lag niet aan de opstelling. In welke samenstelling we ook hadden gespeeld, het had niet uitgemaakt."

Vooral het eerste half uur, zei Koeman, "was ongelooflijk slap". In het bijzonder de verdediging, onder aanvoering van Yakubu, was dramatisch. "Er werd niet kort gedekt, ze liepen niet met hun man mee, de absolute wil kansen te beletten was er niet en dan is voetbal dodelijk. De tweede goal, van Robben, was onvoorstelbaar. Wij kijken en kijken en doen niets! De derde goal, van Tuhuteru, dat was helemaal kinderachtig."

Er was een pluspunt, Ajax doet nog mee om de landstitel. Maar wie Koeman aanhoorde, kon zich niet aan de indruk onttrekken dat ook hij er niet meer in gelooft. Zijn ploeg is te labiel. Voor de resterende wedstrijden,
Sparta
FC Utrecht
FC Den Bosch
NEC

/SPORTAjax kruipt door het oog van de naald

/DOSSIEREredivisie