Het Gerechtshof in Arnhem heeft Michael Rasmussen in het ongelijk gesteld in zijn zaak tegen Rabo Wielerploegen BV.

Dat maakte de rechter dinsdag bekend. De ex-renner, die in 2007 werd ontslagen door Rabobank, moet in totaal een bedrag van meer dan 600.000 euro (een schadevergoeding van ruim 80.000 euro en ruim 570.000 euro van de schadevergoeding die hem eerst werd toegekend) betalen aan zijn oude werkgever.

De Deen kan binnen drie maanden cassatie instellen bij de Hoge Raad, het laatste beroepsmiddel.

Rasmussen werd in de Tour de France van 2007 uit de ronde gezet door de ploegleiding van Rabobank nadat bleek dat hij had gelogen over zijn verblijfplaats in de aanloop naar de Tour. Enkele uren eerder leek hij de eindzege in de ronde te hebben veiliggesteld.

De renner heeft altijd volgehouden dat de ploegleiding op de hoogte was van zijn bedrog en kreeg in eerste instantie 700.000 euro toegewezen door een rechter in Utrecht omdat hij onterecht op staande voet was ontslagen. Beide partijen gingen in beroep.

"Het hof oordeelt dat Rabo heeft bewezen dat het ontslag op staande voet van Rasmussen onverwijld is gegeven", aldus de rechter.

"Doorslaggevend is dat Rasmussen - kort gezegd - op essentiële momenten heeft gelogen over zijn verblijfplaats in de maand juni 2007 en dat deze leugens (pas) aan het licht zijn gekomen op 25 juli 2007."

5,6 miljoen euro

De Deen eiste 5,6 miljoen euro aan gederfde inkomsten van de bank, die door tal van publicaties ook onder vuur kwam te liggen.

"De persoonlijke gevolgen die het ontslag voor Rasmussen heeft, zijn leeftijd en de duur van het dienstverband wegen niet op tegen de aard en de ernst van de aan het adres van Rasmussen gemaakte verwijten", meent de rechter.

Onder anderen toenmalig teambaas Theo de Rooij en oud-ploegleider Erik Breukink hielden voor de rechter vol niet te hebben geweten dat de Deen de boel belazerde. Rasmussen gaf tal van voorbeelden waaruit moest blijken dat dat wel het geval was, maar raadsheer Knottnerus ging niet mee in die gedachtegang.

In haar oordeel heeft rechter Knottnerus, zo wordt in de uitspraak gesteld, geen rekening gehouden met de dopingbekentenissen van Rasmussen en enkele collega-renners van afgelopen winter.

Ook het rapport van de commissie-Sorgdrager, waaruit op te maken viel dat bij het massale dopinggebruik onder (Nederlandse) wielrenners de ploegleiding een rol moet hebben gespeeld, heeft vermoedelijk geen invloed gehad op de uitspraak.

Teleurstelling

Rasmussen reageerde via zijn advocaat Andrė Brantjes aangeslagen op de uitspraak. "Het is teleurstellend, op zijn minst. Ik heb al de hele ochtend met Michael zitten praten. Hij zit helemaal stuk en moet deze klap verwerken'', liet Brantjes vanuit zijn kantoor in Amsterdam weten.

"We hadden dit niet verwacht. Het is ongelooflijk en onbegrijpelijk, een rare uitspraak."

"We hadden niet anders verwacht'', zei Belkin-directeur Richard Plugge, die vorig jaar nog manager communicatie was bij de Raboploeg.

"Het is voor ons een mooie afsluiting van deze zaak. We zijn ons als ploeg al enige tijd aan het richten op de toekomst."