Laurent Jalabert heeft tijdens de Tour de France van 1998 epo gebruikt.

Die conclusie heeft de parlementaire onderzoekscommissie, die onderzoek doet naar dopinggebruik binnen het Franse wielrennen in het verleden, getrokken, meldt L'Equipe.

Jalabert is tijdens de bewuste Tour de France nooit positief bevonden, maar uit een test op een oud monster in 2004 is gebleken dat de Fransman toch had gebruikt. Epo-gebruik was in 1998 nog niet op te sporen.

Ondanks dat de nieuwe tests anoniem zijn uitgevoerd, acht de onderzoekscommissie het bewezen dat minimaal een van de monsters van Jalabert is.

De Fransman liet in een reactie weten verrast te zijn door de beschuldigingen. "Ik reed in de jaren 90. Tijdens mijn verhoor door de senaatscommissie heb ik gezegd dat ik altijd alle vertrouwen had in mijn drie teams."

"Dit is een klap. Ik weet niet of er nog andere namen worden gegeven, of er enig bewijs is. Dat heb ik niet gezien. Gek dat journalisten het wel weten.''

De tweevoudig winnaar van de groene trui (1992 en 1995) bolletjetrui (2001 en 2002) in de Tour de France, reed de bewuste ronde overigens niet uit.

Zijn ploeg ONCE verliet de Tour, die vanwege de uitsluiting van de TVM-ploeg en het losbarsten van de Festina-affaire omgedoopt werd tot de 'Tour de Dopage', voortijdig.

Dinsdag publiceert L'Equipe de verdere details over de zaak.