Kiki Bertens overweegt een operatie aan haar enkel te ondergaan. Ze had maandag in haar eerste ronde op Wimbledon zoveel last van een ontsteking in het gewricht dat ze er niet in slaagde om het Yaroslova Shvedova lastig te maken.

Door Charlie Bootsman

"We wisten al dat het loodzwaar zou zijn, maar hoopten dat het zou herstellen. Ze is de baan op gegaan en achteraf is wel gebleken dat het niet ging", vertelde haar coach Martin van der Brugghen na afloop aan NUsport.

"We hebben er zelfs over gesproken om eventueel te opereren. Haar enkelbanden hebben geen functie meer en die zouden ze wat aan kunnen trekken. Het schijnt alleen een risicovolle operatie te zijn en om dat nou voor twee weken grasseizoen te doen. Als de operatie mislukt, zou het helemaal einde carrière kunnen zijn en dat wil je ook niet."

Bertens was zelf duidelijk over de pijn die ze tijdens de partij op baan 9 had. "Ik hoopte dat ik er doorheen zou kunnen spelen, maar dat is niet gelukt. De fysiotherapeut zei dat het er goed uitzag, maar het deed meteen veel pijn."

Prijzengeld

Op het Topshelf Open in Rosmalen had Bertens al zoveel hinder ondervonden van het gras dat ze drie dagen mank liep na haar partijen in enkel- en dubbelspel. Op Wimbledon stond ze maandagochtend pas voor het eerst op de baan om haar enkel zo lang mogelijk te ontlasten.

"Elke dag ging het een stuk beter, dus ik had er toch wel vertrouwen in. Ik voelde eigenlijk al snel dat het een stuk meer pijn deed dan de afgelopen dagen. Dan kun je achteraf stellen dat het misschien geen goede keuze is geweest om te gaan spelen."

In dat geval had Bertens haar prijzengeld van ruim 27.500 euro misgelopen. "Misschien moet je daar niet naar kijken. Je lichaam gaat natuurlijk voorop en ik moet nog langer mee. Ik weet nu gelukkig dat het niet iets heel ernstigs is, dat het met een paar weken gewoon weg is."

Overbelast

Het is echter de vraag hoe vaak ze volgend seizoen op gras in actie zal komen. "Op hardcourt en gravel geeft het geen problemen. Op gras moeten die pezen heel hard werken om die enkel stabiel te houden. Dan komt de druk erop en raakt het overbelast."

"In mijn hoofd zit wel dat ik volgend jaar misschien alleen op Wimbledon zal spelen. Dat is jammer omdat Rosmalen het enige WTA-toernooi in Nederland is. Daar wil je graag spelen, maar ik moest na drie dagen trainen daar al een dag vrij nemen. Dat is niet ideaal."

Aan Wimbledon zal ze in ieder geval wel blijven deelnemen. "Het is een belangrijk toernooi en ik kan best goed op gras spelen. Ik heb in het verleden ook bewezen dat ik heel goed met pijn kon spelen. Dan hoop ik dat ik hier ooit nog een paar rondes mee kan pakken."

Volle bak

Bertens zal de komende twee weken rust houden en pas over drie weken weer een toernooi spelen. In de tussentijd gaat ze waarschijnlijk op vakantie om zich goed op te laden voor het laatste deel van het seizoen. Van der Brugghen gunt haar die tijd. "Die ontsteking moet weg, want we willen niet dat ze half aan het tweede deel van het hardcourtseizoen gaat beginnen. Als die ontsteking weg is, beginnen we weer volle bak."

De coach benadrukte dat het medisch wel verantwoord was om Bertens te laten spelen. "Onverantwoord was het niet, we hebben er naar gekeken met die sportarts en fysio. Die zeiden: je hebt wat langer tijd nodig om te herstellen. Die ontsteking zit er en het wordt wel erger. Ze mocht het proberen, maar het ging gewoon niet."

Een eventuele operatie zal volgens Van der Brugghen niet binnenkort gaan plaatsvinden. "Die is niet nodig voor andere ondergronden, dus de vraag is of je het wil doen. We hebben er wel over gesproken, maar het is nog niet serieus gepland."