Rafael Nadal is maandag al in de eerste ronde uitgeschakeld op Wimbledon. De Spaanse nummer vijf van de plaatsingslijst ging in drie sets onderuit tegen Steve Darcis uit België: 7-6 (4), 7-6 (8), 6-4.

Bekijk de samenvatting van Nadal - Darcis

Het is pas de eerste keer in zijn carrière dat Nadal in de eerste ronde van een Grand Slam verliest.

De Spanjaard speelde in aanloop naar Wimbledon geen enkele wedstrijd op gras en betaalde daarvoor de tol.

Darcis, die vorige week in Rosmalen in de eerste ronde als lucky loser werd uitgeschakeld door Stanislas Wawrinka, bood vanaf het begin prima tegenstand en won de eerste set in een tiebreak.

Aan het eind van de tweede set leek de wedstrijd te kantelen toen Nadal op 5-5 een break plaatste. Hij wist de set echter niet uit te serveren en keek na een bloedstollende tiebreak plots tegen een 2-0 achterstand aan.

Een vroege break tegen in het derde bedrijf kwam de Wimbledonwinnaar van 2008 en 2010 niet meer te boven.

Nadal sneuvelde ook vorig jaar op Wimbledon al in een vroeg stadium. Zijn verlies in de tweede ronde tegen Lukas Rosol bleek toen de voorbode voor maandenlang blessureleed.

Dit jaar kwam hij ijzersterk terug. Eerder deze maand schreef de Spanjaard historie door op het gravel van Roland Garros zijn achtste titel te pakken.

Murray

Een van de andere spelers die voorafgaand aan het toernooi als favoriet bestempeld werd, Andy Murray, bereikte in tegenstelling tot Nadal de tweede ronde wel.

De als tweede geplaatste Brit had weinig moeite met Benjamin Becker uit Duitsland en won in drie sets: 6-4, 6-3, 6-2.

Murray stuit in de volgende ronde op zijn landgenoot James Ward of de Taiwanees Lu Yen-Hsun.

Vorig jaar reikte de hoop van het Engelse publiek tot de finale. Daarin was Roger Federer, die eerder op de dag overtuigend won van Victor Hanescu, te sterk.

Wawrinka

Stanislas Wawrinka is er niet in geslaagd de eerste ronde te overleven. De als elfde geplaatste Zwitser, afgelopen weekeinde verliezend finalist in Rosmalen, werd in drie sets verslagen door tennisveteraan Lleyton Hewitt: 4-6, 5-7, 3-6.

Voor Hewitt, met zijn 32 jaar in de herfst van zijn carrière, is het al zijn vijftiende deelname aan Wimbledon. De voormalig nummer één van de wereld won het toernooi in 2002.

Wawrinka bleef in Londen al vier keer eerder in de eerste ronde steken. In 2008 en 2009 dwong de Zwitser een plaats in de achtste finales af.