Heerenveen-trainer Marco van Basten was verrast door het vertrek van Robert Veenstra. De directievoorzitter stapte vrijdag op bij de Friese club.

Door Rypke Bakker

“Ik had het echt niet verwacht”, vertelde Van Basten maandag na de eerste Heerenveen-training van het nieuwe seizoen. “Natuurlijk hoorde ook ik het tumult rond zijn persoon. Maar ik heb normaal met hem gewerkt. Ik kan me niet vinden in een term als ‘schrikbewind’.”

De positie van Veenstra stond al langer onder druk. Tachtig procent van het personeel van Heerenveen zou ontevreden over hem zijn. Clubiconen Foppe de Haan en Riemer van der Velde spraken zich openlijk tegen hem uit. Sponsoren trokken zich terug. En supporters vroegen om zijn aftreden.

Van Basten: “Het klink misschien wat makkelijk, maar ik kan daar moeilijk over oordelen. Ik ben, met mijn staf, verantwoordelijk voor dat wat er op het veld gebeurt. Veenstra en de directie houden zich bezig met het voetbalbedrijf.”

“Wij kregen van de directie en de Raad van Commissarissen de vrijheid bij het voetbalgedeelte, hadden geen problemen. En verder stond het voetbalbedrijf met Veenstra ver van mij af.”

Spandoek

Bij de eerste training werd duidelijk dat de onvrede bij de supporters niet weg is na het vertrek van Veenstra. Middels een spandoek werd duidelijk gemaakt dat de aanhang wil dat ook de rest van de directie en de RvC vertrekt.

“Zoals ik al zei, ik kan er moeilijk over oordelen”, reageerde Van Basten. “Ik hoop in ieder geval dat de problemen snel zijn opgelost. Dat is in het belang van Heerenveen, zoals het ook in het belang is dat er goed gevoetbald wordt. Daar ben ik verantwoordelijk voor.”

Pijnlijk

Technisch directeur Johan Hansma was één van de directieleden die middels het spandoek werd opgeroepen om op te stappen. Hij gaf aan dat hij niet bij de training was en dus niet over het spandoek wilde oordelen.

“En verder concentreer ik me op het voetbalbedrijf Heerenveen. Daar doe ik mijn stinkende best voor. En naar mijn mening werk ik daarvoor prima samen.”

Hansma vertelde dat hij zich de kritiek wel aantrok. “Het is pijnlijk om bepaalde dingen te lezen. Het doet me zeer.”

Lees alles over de eredivisie op NUsport