AMSTELVEEN - De olympische kampioen heeft dinsdagavond in Amstelveen de wereld- en Europees kampioen een lesje in effectief hockey gegeven. Nederland was in de tweede wedstrijd van het vierlandentoernooi tegen Duitsland qua veldspel zeker niet beter. Maar in de afronding was Oranje de sterkste: 3-1.

De Nederlandse doelpunten waren van grote schoonheid. Eerst scoorde Karel Klaver uit een schitterende aanval, met Teun de Nooijer in een hoofdrol. Daarna kogelde Ronald Brouwer de bal diagonaal in de bovenhoek.

Vlak voor de rust benutte Taeke Taekema zeer krachtig de eerste strafcorner van Oranje: 3-0. Na de rust deed Zeller met een half schot iets terug namens het opkomende Duitsland.

Maar de productiviteit die de wereldkampioen zaterdag in de eerste wedstrijd tegen Pakistan toonde (6-0), bleef tegen Nederland achterwege. Aanvoerder Kunz miste tien minuten voor tijd zelfs een strafbal, mede door uitstekend ingrijpen van doelman Guus Vogels.

Oranje, dat dinsdag zonder Piet-Hein Geeris en Rob Derikx speelde, won zondag in de eerste speelronde met 2-0 van India. Nederland verdedigt donderdag de koppositie tegen Pakistan.

Bondscoach Terry Walsh was na afloop zeer onder de indruk van het swingende spel van Nederland in de eerste helft. "Wat een snelheid, wat een doelpunten", sprak de Australiër vol bewondering.

"Zo goed heb ik mijn ploeg nog niet zien spelen. Het was logisch dat we na de rust het hoge tempo niet konden volhouden. Fysiek staan we er al redelijk goed voor, maar optimaal is de conditie nog lang niet."

Walsh: "Dat hoeft nu ook nog niet. Maar met de Olympische Spelen in het vooruitzicht, is het toch wel lekker dat we een belangrijke concurrent als Duitsland een tikkie hebben gegeven."