Francisco Elson heeft donderdag zijn afscheid als professioneel basketballer aangekondigd. Na de kwalificatiewedstrijden van het Nederlandse team deze zomer stopt de 37-jarige Rotterdammer er mee.

Dat vertelde Elson aan de NOS. "Ik heb een geweldige carrière gehad en daar komt een keer een einde aan", meldde hij.

Het hoogtepunt uit de loopbaan van de 2.13 meter lange basketballer is ongetwijfeld de NBA-titel die hij in 2007 won met de San Antonio Spurs. Daarmee is Elson de enige Nederlander met een kampioensring van de hoogste basketbalcompetitie van Amerika.

De center startte dat seizoen 41 wedstrijden in het reguliere seizoen en speelde gemiddeld negentien minuten per duel. In de play-offs was hij bij acht van de twintig wedstrijden basisspeler en kwam hij tot 11,5 minuten gemiddeld.

De Nederlander begon in Rotterdam met basketballen, maar vertrok in 1995 als negentienjarige naar de VS om daar collegebasketbal te spelen. Na een succesvolle periode bij de University of California werd Elson in 1999 door de Denver Nuggets als 41e gekozen in de 'draft', het jaarlijkse evenement waarbij NBA-clubs nieuwe spelers kunnen kiezen.

Kampioen

Zoals wel vaker bij wat lager gekozen spelers vertrok Elson eerst naar Europa. Hij speelde in Spanje voor FC Barcelona, waarmee hij in 2001 kampioen werd, Valencia en Caja San Fernando. In 2003 haalden de Nuggets de man met Surinaamse roots naar de NBA. In de VS zou hij ook nog uitkomen voor de Spurs, Seattle SuperSonics, Milwaukee Bucks, Utah Jazz en tweemaal Philadelphia 76ers.

In totaal speelde Elson 472 wedstrijden in het reguliere seizoen van de NBA. Daarin haalde hij gemiddelden van 3,7 punten en 3,5 rebounds. Ook kwam de Nederlander nog uit in dertig play-offduels.

Mede door blessures was het seizoen 2011-2012 het einde van de loopbaan van Elson in de NBA. In 2013 speelde de Rotterdammer nog kort in Iran.

Sinds 2010 is de zestigvoudig international aanvoerder van het Nederlands team. Hij haalde nooit een groot toernooi met Oranje. De mannen van bondscoach Toon van Helfteren zullen deze zomer gaan proberen het EK van 2015 te halen. Nederland strijdt met veertien ploegen om één ticket. De eerste tegenstanders zijn Estland en Portugal, begin augustus. Het zullen de laatste duels van Francisco Elson zijn.