LONDEN - Al een kwart eeuw kreeg Liverpool op Anfield Road geen doelpunt tegen van een Duitse opponent. Die traditie hielden de Engelsen woensdag eenvoudig in stand in de kwartfinale van de Champions League. Bayer Leverkusen bleek een offensief machteloze tegenstander. Liverpool zelf imponeerde evenmin in aanvallende zin, maar scoorde wel: 1-0.

Voormalig Willem-II-verdediger Sami Hyppia was degene die de Engelsen vlak voor rust op voorsprong zette. Na een onaantrekkelijke eerste helft was de treffer een goedmakertje voor de toeschouwers. Niet dat er van de goal veel te genieten viel, het betrof een intikker na een voorzet van Michael Owen.

Eveneens nog voor rust kreeg Leverkusens verdediger Carsten Ramelow geel van de Zweedse scheidsrechter Frisk. Hij mist daardoor de return. Gelukkig voor de Duitsers keert in dat duel aanvoerder Jens Novotny terug in de verdedigingslinie. Hij zat woensdag een schorsing uit, opgelopen omdat hij eerder dit toernooi drie gele kaarten had verzameld.

In de tweede helft miste de wedstrijd wederom spektakel. Liverpool kwam via verdediger John Arne Riise tot twee keer toe dichtbij de 2-0. Doelman Butt redde echter bekwaam op beide pogingen van de Noor. Leverkusen had de grootste moeite een uitgespeelde kans te creëren. Toen het eenmaal zo ver was, slaagde aanvaller Dimitar Ballack erin de voorzet van Ze Roberto naast te werken.

Counter

Bayer poogde wel degelijk Liverpool onder druk te zetten, maar miste daarvoor het vernuft. Ook een veldoverwicht mondde niet uit in kansen. Liverpool, inmiddels met invaller Jari Litmanen in de ploeg, gokte op de counter. Daarbij was Litmanen een kwartier voor tijd bijna succesvol, maar de inglijdende oud-Ajacied kwam voor de voorzet van Murphy net een schoenlengte te kort.

Historie

Hoewel de voorsprong niet werd uitgebouwd naar een veilige marge, bleef de thuisploeg trouw aan de historie. Inclusief woensdag kwam vijftien maal een Duitse ploeg bij Liverpool op bezoek, maar nooit eindigde zo'n confrontatie in een Duitse zege. Leverkusen was woensdag duidelijk niet de ploeg om daarin verandering te brengen.