De pas negentienjarige Danny van Poppel is opgenomen in de selectie van Vacansoleil-DCM voor de Tour de France. De renner viert eind juli zijn twintigste verjaardag.

Van Poppel, de zoon van voormalig topsprinter Jean-Paul van Poppel, eindigde eerder deze maand knap als tweede in de proloog van de Ronde van Luxemburg.

Danny van Poppel wordt de jongste deelnemer aan de Ronde van Frankrijk sinds de Tweede Wereldoorlog.

De Nederlandse kern van Vacansoleil-DCM bestaat verder uit Boy van Poppel (de broer van Danny), Wout Poels, Johnny Hoogerland en Lieuwe Westra.

De Spanjaard Juan Antonio Flecha, de Belgen Kris Boeckmans en Thomas De Gendt en de Oezbeek Sergei Lagoetin completeren de equipe.

"Misschien is Danny van Poppel voor buitenstaanders de verrassing in deze ploeg", aldus ploegleider Aart Vierhouten van Vacansoleil.

"Ik heb hem als bondscoach al drie jaar meegemaakt bij de junioren en de beloften en wat je steeds bij hem ziet, is dat een overgang hem weinig doet. Ook nu als prof is hij naadloos overgestapt en behaalt hij podiumplaatsen. Hij is met zijn negentien jaar nog heel jong, maar gelukkig kan dat tegenwoordig in de Tour. Jongeren vinden aansluiting, waar dat tien jaar geleden ondenkbaar was."

Ritzege

Vacansoleil mikt in de Tour op etappewinst, maar kijkt ook met een schuin oog naar het klassement met Poels (die weer op niveau is na zijn valpartij in de Tour 2012) en De Gendt, de nummer drie van de Ronde van Italië van vorig jaar.

Eerder deze week maakten de andere Nederlandse teams de selectie voor de Tour de France al bekend.

Blanco Pro Cycling gaat met zes Nederlanders van start (Lars Boom, Laurens ten Dam, Robert Gesink, Bauke Mollema, Bram Tankink en Tom Leezer) en Argos-Shimano selecteerde vijf Nederlanders (Koen de Kort, Albert Timmer, Tom Dumoulin, Roy Curvers en Tom Veelers).

De Tour de France begint op zaterdag 29 juni met een relatief vlakke rit op Corsica.