ATHENE - Barcelona heeft zijn eerste kwartfinale in de Champions League tegen Panathinaikos verloren, 1-0. De Spaanse nederlaag in de Griekse hoofdstad was niet verdiend. Niet alleen was Barca wat sterker, bovendien was de strafschop waaruit de thuisclub scoorde ten onrechte gegeven.

In het kleine Apostolos Nikolaidis stadion van Athene, de olympische piste in Athene was door een verbouwing niet toegankelijk, begon Barcelona met vier Nederlanders; Overmars, De Boer, Cocu en Kluivert. Als gewoonlijk begon Reiziger, in de belangstelling van Manchester United, op de bank. Hij kwam ver in de tweede helft nog wel als invaller.

Rivaldo afwezig

Grootste verrassing aan Spaanse kant was het ontbreken van Rivaldo. De Braziliaanse ster, fit na enkele weken door een enkelblessure te zijn gekweld, werd door coach Rexach aan de kant gehouden. Kennelijk vond hij de prestaties van de vedette recentelijk niet toereikend voor het volle vertrouwen.

Veel gebeurde er aanvankelijk niet in Athene. Barcelona, dat in de vorige ronde al overleefde in de 'heksenketel' van het Turkse Galatasaray, was niet bijster onder de indruk van de ambiance. Aan de andere kant nam de thuisclub ook niet al te veel risico's om in eigen omgeving afstand te nemen. Het leek erop alsof de Grieken vertrouwden op hun kracht in uitwedstrijden.

Een van de gevaarlijkste mensen aan de kant van Panathinaikos was nog Kolkka. De oud-PSV'er, bij wijze van uitzondering basisspeler, behoorde met Fyssas tot de betere spelers bij de thuisclub. In het centrum van de Griekse aanval ontbrak het de Fin echter aan een aanspeelpunt. Daardoor leverden zijn acties aan de linkerkant weinig rendement op.

Kluivert

Eén van Barca's betere kansen deed zich pas voor zo'n twintig minuten voor het einde. Een schot van Kluivert werd maar net door doelman Nikopolidis uit de bovenhoek getikt. Voor de Catalanen was dat wel het sein wat meer de aanval te gaan zoeken. Van de kant zorgde Rexach zelfs voor een extra impuls, door alsnog Rivaldo in te zetten.

Luttele seconden na zijn komst zorgde de Braziliaan bijna voor de openingstreffer. Uit stand schoot hij in met zijn fameuze linkervoet. Nikopolidis kon slechts ternauwernood redding brengen. Uit de volgende hoekschop was het bijna alsnog raak. Abelardo kopte maar net naast.

Kolkka

Uitgerekend in de fase dat Barcelona het duel naar zich toetrok, scoorde Panathinaikos. Kolkka ging neer bij een actie van Abelardo, waarna scheidsrechter Hauge naar de stip wees. De Noor deed dat ten onrechte. Voor de goede kijker was duidelijk te zien dat de Spaanse verdediger de bal speelde. Desalniettemin benutte Basinas het buitenkansje.