ROTTERDAM - De Belastingdienst jaagt op degradatiekandidaat Sparta. De club zou in 1996 een constructie hebben bedacht om het salaris van de broers Dennis en Gerard de Nooijer voor een groot deel zwart te betalen via een postbusfirma op belastingparadijs Guernsey.
Sparta

Deze vennootschap op het Kanaaleiland verkocht op papier de portretrechten van beide voetballers voor 227.000 euro per jaar aan sportmerk Kappa. De zaak dient donderdag 11 april voor het gerechtshof in Den Haag.

Via Guernsey zouden de broers 455.000 euro netto hebben ontvangen. Volgens de fiscus heeft Sparta op die manier 682.000 euro loonbelasting ontdoken. De dienst eist nu in totaal ruim 1,3 miljoen euro (met boete en rente) van de bijkans failliete Kasteelploeg.

Voorzitter Kees van den Boer van de raad van commissarissen wilde woensdagavond niet op de zaak ingaan. "De zaak is onder de rechter, dus houden wij onze mond."

De Nooijer

Sparta deed er begin 1996 alles aan om de De Nooijers op Spangen te houden. Van beiden liep het contract af. Bij de Guernsey-constructie speelden de toenmalige voorzitter Jan Bossink, op dat moment directeur bij ING Rotterdam, en zakenman Erik Achten (Kappa) een prominente rol. De broers tekenden vervolgens voor vier jaar bij, maar verkasten in 1998 voor in totaal 2,3 miljoen euro naar
Heerenveen

De voetbalclub kwam in de problemen toen de Belastingdienst voor een routinecontrole het Kasteel aandeed en op de Guernsey-zaak stuitte. ,,Het verhaal klopt, maar Sparta heeft er altijd geheimzinnig overgedaan. Nu kan dat niet meer'', aldus een ingewijde binnen Sparta.