Na Japan en Australië hebben dinsdag ook Iran en Zuid-Korea zich vanuit de Aziatische zone direct gekwalificeerd voor het WK 2014 in Brazilië.

Iran verzekerde zich door een 0-1 zege in Zuid-Korea van de groepswinst, de Koreanen mogen op basis van het doelsaldo als tweede mee naar het WK.

Het enige Iraanse doelpunt werd gemaakt door Standard Luik-aanvaller Reza Ghoochannejhad, die in het verleden ook bij SC Cambuur en Go Ahead Eagles speelde.

Oezbekistan had ook nog kansen op directe kwalificatie. Dat land won met 5-1 van het al uitgespeelde Qatar maar had twee goals te weinig om Zuid-Korea voorbij te gaan.

De Oezbeken moeten nu proberen via de play-offs een startbewijs af te dwingen. Eerst wacht een dubbele confrontatie met de nummer drie van de andere Aziatische poule, Jordanië. Die ploeg won dankzij aanvaller Ahmad Ibrahim het thuisduel met Oman in King Abdullah-stadion van Amman (1-0).

De winnaar strijdt vervolgens met de nummer vijf van Zuid-Amerika om een startbewijs. Zowel Oezbekistan als Jordanië wacht  nog steeds op een WK-debuut. 

Australië

Australië plaatste zich eerder op de dag al voor het WK. De 'Socceroos' wonnen in Sydney met 1-0 van Irak.

Josh Kennedy maakte zes minuten voor tijd de enige treffer. De net ingevallen aanvaller van Nagoya Grampus kopte een voorzet van Mark Bresciano binnen.

Bij een gelijkspel was Australië afhankelijk geweest van het resultaat tussen Oman en Jordanië van later op de dag. Tommy Oar van FC Utrecht deed de hele wedstrijd mee.

Japan

In dezelfde poule had Japan zich al eerder verzekerd van een ticket voor het WK. Samen met gastheer Brazilië zijn Japan, Zuid-Korea, Iran en Australië de landen die al zeker zijn van deelname aan de mondiale eindronde, het toernooi dat over 359 dagen begint.

Australië nam drie keer eerder deel aan een WK, in 1974, 2006 en 2010. Alleen in 2006 overleefde de ploeg de poulefase, waarna het doek viel in de achtste finale tegen de latere wereldkampioen Italië.