SAN FRANCISCO - De advocaten van wereldrecordhouder Tim Montgomery zullen aandringen op een arbitrage in de dopingzaak waarin de sprinter is verwikkeld. Het antidopingbureau Usada heeft de Amerikaanse atleet in staat van beschuldiging gesteld op grond van de informatie uit het Balco-onderzoek. Het Californische bedrijf Balco leverde tal van sporters voedingssupplementen, maar ook het spierversterkende hormoon THG en epo.

"We betwisten de aanklacht en zullen om arbitrage vragen", zei woordvoerder Don Goldberg namens Montgomery's advocate Cristina Arguedas. "Tim heeft niets misdaan en wij geloven dat een eerlijke lezing van de bewijzen zijn onschuld staven."

Volgens de Usada-regels kan een atleet akkoord gaan met een schorsing of een hoorzitting vragen bij een Amerikaanse arbitragecommissie dan wel meteen bij het internationale hof van arbitrage in Lausanne.

Carrière

Als vast komt te staan dat Montgomery, die zou hebben bekend, wel degelijk spierversterkende producten heeft gebruikt, dan kan hij de Olympische Spelen wel vergeten en mogelijk ook de rest van zijn carrière. Zijn vriendin Marion Jones, drievoudig olympisch kampioene, ligt vooralsnog niet onder vuur. Wel een aantal anderen.

Volgens San Francisco Chronicle zou Montgomery tegenover de onderzoeksrechter hebben toegegeven in de jaren 2000-2001 gedurende acht maanden met de anabole steroïde "clear" te hebben geëxperimenteerd. Baat zou de sprinter niet hebben gehad bij dit "middel voor bodybuilders", een product van Balco. De codenaam clear staat mogelijk voor THG (tetrahydrogestrinon) of een verwante designerdrug.

De krant zei er niet bij waar deze informatie vandaan kwam. De rechter onderzoekt nu of er gelekt is uit de getuigenverklaring die Montgomery heeft afgelegd. In februari werd al een viertal Balco-bazen in staat van beschuldiging gesteld, verdacht van de handel in groeihormoon en anabole steroïden. Zij ontkennen allen.