Beachvolleybalsters Marleen van Iersel en Sanne Keizer hebben vrijdagavond de kwartfinales van de Grand Slam in Scheveningen bereikt.

Door Anne Joldersma

Het als eerste geplaatste Nederlandse team rekende overtuigend af met het als vijfde geplaatste Russische duo Ukolova/Khomyakova; 21-14 en 21-15.

Van Iersel en Keizer namen zowel in de eerste als in de tweede set vroeg afstand van hun opponenten en speelden de wedstrijd soepel uit.

In de kwartfinale moeten de Nederlandse dames het opnemen tegen het sterke Braziliaanse team bestaande uit Talita Antunes en Taiana Lima, die eerder dit jaar de Grand Slam in Shanghai wonnen.

"Het ging verrassend soepel vandaag", blikte Van Iersel terug op de overwinning. "Hoewel ik meer tegenstand had verwacht, denk ik ook dat we deze 'makkelijke' overwinning hebben afgedwongen. We speelden technisch sterk en maakten weinig fouten, daar hadden zij geen antwoord op."

Sterk team

Van Iersel verwacht zaterdag in de kwartfinale meer tegenstand. "De Brazilianen zijn een sterk team, maar als we zo spelen gaan we een eind komen. Hoever? Dat weet ik niet, we bekijken het voorlopig wedstrijd per wedstrijd."

Ook Jantine van der Vlist en Marloes Wesselink schaarden zich bij de laatste acht. Het als 26ste geplaatste Nederlandse team moest een set afstaan aan de veertien plekken hoger ingeschatte Duitse dames Laura Ludwig en Kira Walkenhorst, maar wisten in de beslissende set als eerste de vijftien punten te bereiken (12-21, 21-17 en 15-13).

In de kwartfinale treffen de Nederlandse dames het als vierde geplaatste Italiaanse duo Cicolari/Menegatti, dat in de tussenronde in twee sets afrekende met het Nederlandse duo Sinnema/Stiekema.

Schuil/Nummerdor

Voor Richard Schuil en Reinder Nummerdor zit hun rentree op het internationale circuit erop. Het duo wist vrijdag nog wel de tussenronde te overleven, maar ging in de achtste finales in drie sets ten onder tegen het als elfde geplaatste Poolse team Kadziola/Szalankiewicz (21-16, 12-21 en 9-15).

De Grand Slam in Scheveningen was het eerste internationale toernooi dat Schuil en Nummerdor speelden sinds de Olympische Spelen van Londen vorig jaar zomer.

Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer lukten het ook niet een plaats in de kwartfinales af te dwingen. De Nederlanders lieten maar liefst vijf matchpoints op rij liggen en zagen vervolgens het Poolse duo Fijalek/Prudel er met de zege vandoor gaan (21-19, 12-21 en 18-20).

Van Gestel/Meppelink

Het duo Sophie van Gestel en Madelein Meppelink werd vrijdagavond in de laatste partij van de dag verrassend uitgeschakeld door het als negende geplaatste Spaanse team Liliana/Baquerizo. De Nederlandse dames wonnen onlangs de Grand Slam in Argentinië en voeren de wereldranglijst over 2013 aan.

De eerste set werd nog overtuigend gewonnen door Van Gestel en Meppelink met 21-17, maar de tweede zagen ze met de zelfde cijfers verloren gaan. In de beslissende derde set, die tot vijftien punten gaat, kwamen de Nederlandse dames nog wel op matchpoint, maar wisten die niet te benutten (14-16).

"We hadden hier graag voor eigen publiek willen doorspelen, maar als ik kijk naar ons seizoen tot nu toe met twee vierde plaatsen, de Grand Slam-winst in Argentinië en nu een negende plaats, kan ik toch niet anders dan trots zijn", aldus Van Gestel.