Het consortium van bedrijven achter het Icedome in Almere spant een kort geding aan tegen schaatsbond KNSB.

Dat verklaarde een woordvoerster van de BAM, een van de bedrijven binnen het consortium, vrijdagmiddag. De bedrijven vinden dat de KNSB snel een uitspraak moet doen over waar de nieuwe nationale trainings- en wedstrijdaccommodatie komt te staan.

Drie partijen willen die nieuwe schaatstempel bouwen, maar de KNSB heeft tot twee keer toe het besluit daarover uitgesteld. Vrijdagmorgen maakte de schaatsbond samen met sportkoepel NOC*NSF bekend dat er geen besluit valt voor 8 september, terwijl de knoop in eerste instantie eind mei doorgehakt zou worden.

''Vooraf zijn spelregels afgesproken en wij zeggen nu eigenlijk dat de scheidsrechter een oordeel moet vellen'', aldus de woordvoerster. Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend.

Adviescommissie

Eerder stelden de Flevolanders, die al bezig zijn met de voorbereidingen voor de bouw van het complex bij Almere, de KNSB al een ultimatum. Toen bood een goed gesprek nog soelaas. Een adviescommissie van de KNSB en NOC*NSF gaf eerder al het Icedome in Almere met grote voorsprong de voorkeur boven de andere twee kandidaten Thialf in Heerenveen en het Zoetermeerse TranSportium.

De KNSB en de NOC*NSF willen de periode tot aan 8 september gebruiken om de financiële haalbaarheid door te laten rekenen. Eerder hadden de sportkoepels aangegeven dat te willen laten doen door Ernst&Young, maar dat was tegen het zere been van het Icedome. 

''Zij zijn ook de accountants van de provincie Friesland. We gaan niet met die lui praten'', zei Folkert Buiter van het Icedome vorige week. Vandaar dat nu een ander bureau wordt gezocht.

De KNSB was vrijdagmiddag nog niet op de hoogte van het aanstaande kort geding, Buiter was niet bereikbaar voor commentaar. De gemeente Almere liet in een reactie weten het jammer te vinden dat er opnieuw uitstel was in het besluit, maar ging niet in op het kort geding.