Miami Heat heeft de stand in de NBA-finale donderdag op 2-2 gebracht. ​De titelverdediger boekte een overtuigende overwinning op de San Antonio Spurs: 109-93. 

Vooral in de slotfase maakte Miami het verschil; het laatste kwart werd 28-17.

De vorige twee wedstrijden eindigden ook met ruime marges: 103-84 voor Miami in het tweede duel, 113-77 voor San Antonio in de vorige ontmoeting.

Dwyane Wade was de belangrijkste reden dat Miami zoveel beter speelde dan in de derde wedstrijd. De guard eindigde met 32 punten, zijn hoogste aantal in de play-offs tot nu toe.

"We wisten nu hoe ze zouden schieten, dus daar trainden we op", aldus Wade, die de verdediging van Miami roemde: "We stonden er telkens als ze de bal ontvingen."

LeBron James noteerde 33 punten, vier assists, tien rebounds, twee blocks en twee steals. Chris Bosh speelde uitstekend in verdedigend opzicht en maakte ook nog eens twintig punten.

"Er lag wel behoorlijk wat druk op onze schouders'', bekende James na afloop. "Maar als het op hetzelfde moment klikt tussen Wade, Bosh en mij is het heel moeilijk om ons te verslaan.''

Coach Gregg Popovich van de Spurs deelde die conclusie. "Als Bosh, Wade en James scoren zoals ze vanavond hebben gedaan, zal iedereen het zwaar hebben tegen dit team.''

Onder controle

Miami hield de sterren van wedstrijd drie, Gary Neal en Danny Green, de hele wedstrijd onder controle. Zij eindigden nu met respectievelijk dertien en tien punten.

Tim Duncan was met twintig punten het meest productief aan Spurs-zijde, Tony Parker en Kawhi Leonard voegden daar vijftien en twaalf punten aan toe.

De vijfde wedstrijd in de best-of-seven-serie wordt zondag afgewerkt, opnieuw in San Antonio.

Lees voor uitgebreide coverage van alle Amerikaanse sporten dagelijks www.usasports.nl en bekijk ESPN America, www.espnamerica.com.