Usain Bolt heeft donderdagavond de 200 meter gewonnen bij de Diamond League in Oslo in een nieuw stadionrecord. Churandy Martina kwam niet aan rennen toe, want de Nederlander werd gediskwalicifeerd na een valse start.

Bekijk de beelden van de 200 meter in Oslo

Bolt leed vorige week bij de Diamond League in Rome nog een zeldzame nederlaag op de 100 meter, maar op de dubbele afstand liet de Jamaicaan zien dat er geen reden is tot paniek.

De Olympisch en wereldkampioen zette met 19,79 de snelste tijd van het jaar neer op de 200 meter. Bovendien was het goed voor een nieuw stadionrecord in Oslo.

Het was pas de eerste 200 meter die Bolt dit seizoen liep. De Noor Jaysuma Saidy Nsume werd op ruime afstand tweede (20,36), voor James Ellington uit Groot-Brittannië die derde werd in 20,55. Bolt verloor nog nooit in Oslo.

"Mijn vorm is niet zo slecht als ik dacht", liet de winnaar na de race weten. "Het was voor dit moment een goede race. Ik mag niet klagen, maar ik had beter gekund."

Martina veroorzaakte in het Bislett-stadion een valse start en kon daardoor direct vertrekken. De Europees kampioen protesteerde nog bij de officials, maar dat had geen effect.

Bekijk de opkomst van Usain Bolt in een Formule 1-auto

Susan Kuijken

Susan Kuijken heeft donderdag op indrukwekkende wijze onder de WK-limiet voor de 5000 meter gelopen. De 26-jarige Nijmeegse haalde bijna veertig seconden van haar beste tijd ooit af en finishte na 15.04,36.

Dat was ruim onder de limiet van 15.18,00 die geldt voor de WK in Moskou, die medio augustus worden gehouden. Eerder liep Kuijken ook al onder de limiet voor de 1500 meter.

De tijd van Kuijken was goed voor een elfde plek in de race, die werd gewonnen door de Ethiopische Meseret Defar. Dat deed ze in 14.26,90, waarmee ze bijna zeven seconden sneller was dan de Keniaanse Viola Jelagat Kibiwot. Genzebe Dibaba uit Ethiopië werd derde.

Kuijken is nu ook de op één na snelste Nederlandse atlete ooit op de vijf kilometer. Alleen Lornah Kiplagat was tot dusver sneller.

Sedoc

Gregory Sedoc slaagde er wederom niet in om op de 110 meter horden onder de limiet  voor de WK in Moskou te lopen. De atleet werd tijdens de European Challengewedstrijden in Oslo gediskwalificeerd op zijn discipline.

De Zweed Philip Nossmy was wel goed weg in het Bislett-stadion en won de wedstrijd in 13,54. Hij finishte nipt voor de Belg Adrien Deghelt. De Deen Andreas Martinsen werd derde.

De wedstrijd op de European Challengetour werd tegelijkertijd met Diamond Leaguewedstrijden gehouden in de Noorse hoofdstad.