Richard Schuil en Reinder Nummerdor hebben bij de Grand Slam beachvolleybal in Scheveningen de laatste strohalm gegrepen om een vroege uitschakeling te voorkomen.

Door Anne Joldersma

Na de eerste twee wedstrijden in de groepsfase verloren te hebben, werd donderdagavond het Amerikaanse duo Rogers/Doherty opzij gezet 21-12 en 21-14.

Daardoor plaatsen Schuil en Nummerdor zich samen met de vijftien overige nummers twee en drie voor de tussenronde, waar de laatste acht plekken voor de achtste finales verdeeld worden. De acht groepswinnaars zijn al verzekerd van deelname aan de knock-outfase van de enige Nederlandse Grand Slam. 

De twee veteranen spelen op het Scheveningse strand hun eerste internationale toernooi sinds de Olympische Spelen van Londen waar ze genoegen moesten nemen met de vierde plaats. Tijdens de eerste twee wedstrijden was duidelijk te zien dat het nog aan wedstrijdritme ontbrak bij het duo. 

Tegen de Amerikanen zag het spel er een stuk verzorgder uit. In de eerste set werd al vroeg afstand genomen van Rogers en Doherty. Hoewel de eerste twee setpunten onbenut bleven, kwam de setwinst geen moment in gevaar. 

Ook in de tweede set kwamen Schuil (40) en Nummerdor (36) goed uit de startblokken. De Nederlanders grepen een vroege 14-7 voorsprong en hielden die marge vast tot het eind. Daardoor eindigt het duo op de derde plaats in de groep.  

Rust en vertrouwen

"We zagen een mogelijkheid en hebben die gegrepen", reageerde Nummerdor na afloop. "Het kan na twee nederlagen ook maar zo zijn dat je eruit ligt, maar we roken de kans en gingen daar voor. We hadden vandaag iets meer rust en vertrouwen in ons spel."

Los van winst of verlies hadden Schuil en Nummerdor vooral het doel steeds iets beter te willen spelen bij hun terugkeer in het zand. "Het lijkt me duidelijk dat dat gelukt is. Dit was veruit onze beste wedstrijd. Beter dan gister was ook niet moelijk. Dat was ons dieptepunt in zeven jaar samenspelen", besloot Nummerdor.

Meeuwsen/Brouwer 

Het duo Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer plaatste zich donderdagavond rechtstreeks voor de achtste finales. De Nederlanders rekenden af met de Brazilianen Ricardo en Alvaro Filho en grepen daarmee de winst in de groep. 

Brouwen en Meeuwsen begonnen sterk aan het duel, maar lieten drie mogelijkheden om de eerste set naar zich toe te trekken liggen. Pas op het vierde setpunt was het raak (23-21). Ook in de tweede set was het lang spannend, maar de als negende geplaatste Nederlanders trokken tegen de als achtste geplaatste Brazilianen wederom net aan het langste eind: 21-18. 

De achtste finales staan voor vrijdagavond op het programma. Vrijdagochtend en -middag worden bij zowel de heren als de dames eerst nog de tussenrondes afgewerkt.

In totaal plaatsten zeven Nederlandse koppels zich voor de de knock-outfase. Bij de dames zijn Sanne Keizer en Marleen van Iersel en Madelein Meppelink en Sophie van Gestel geplaatst voor tweede ronde. Jolien Sinnema en Michelle Stiekema mogen naar de eerste ronde, net als Jantine van der Vlist en Marloes Wesselink. Bij de mannen mogen Daan Spijkers en Christiaan Varenhorst ook naar de eerste ronde.